Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

U Rijeci će biti prvo dječje kazalište u regiji posvećeno radu s djecom s poteškoćama u razvoju

dječje kazalište

Dječje kazalište u Rijeci nastaviti će svoj rad na području senzornog kazališta za djecu

Rijeka i Galway, dvije Europske prijestolnice kulture koje titulu nose 2020. godine, ostvarili su još jednu suradnju kroz edukaciju o senzornom kazalištu, namijenjeno djeci s različitim poteškoćama u razvoju. Ono će djelovati u sklopu programa Dječje kuće, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. 

Glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković sudjelovali su na predavanjima, ali i praktičnom radu s umjetnicima i djecom u Galwayu, a sve na poziv organizacije Galway Autism Partnership i tima Galway 2020. S njima je bila i ravnateljica GKL-a Magdalene Lupi Alvir:

 – Naših troje glumaca-lutkara učili su zajedno s kolegama umjetnicima iz Galwayja, vođeni sjajnim redateljem i kazališnim umjetnikom Timom Webbom iz Velike Britanije, posvećenom upravo radu na području interaktivnog kazališta za bebe i malu djecu, te djecu s poteškoćama u razvoju. Oduševljena sam njegovim pristupom senzornom kazalištu, finom radu s glumcima i glazbenicima! Za naše glumce i naše kazalište ovo je jedno sasvim novo, dragocjeno i prekrasno iskustvo. Gradsko kazalište lutaka Rijeka u svakom slučaju nastavlja svoj rad na području senzornog kazališta za djecu, kao prvo dječje i lutkarsko kazalište u Hrvatskoj, a najvjerojatnije i u regiji, posvećeno upravo kazališnom radu s djecom s različitim poteškoćama u razvoju – istaknula je ponosno Lupi Alvir.

Da su na radionicama upili puno novog znanja, potvrđuju i sami glumci.

– Senzorno sam kazalište zamišljao na jedan način, bazirano uglavnom na pokretu, a voditelj radionice je otvorio vrata sasvim drugom – tekstualnom dijelu na kojeg djeca mogu jako dobro reagirati. Prilikom prezentacije, reakcije djece bile su izvrsne i time smo svi bili ugodno iznenađeni. Mogao bih reći da su nam se svima otvorili novi pogledi na ovakvo stvaralaštvo- objasnio je glumac-lutkar Alex Đaković.

Njegov je kolega David Petrović istaknuo kako je za njega umjetnički rad s djecom s poteškoćama u razvoju i raznim oblicima autizma, bilo novo iskustvo:

 Trebalo je obratiti posebnu pažnju na to kako takva djeca razumiju i reagiraju na kazališne efekte i animaciju predmeta. Već nakon par dana rada i nastupa u osnovnoj školi mogle su se vidjeti promjene kod pojedinaca u smislu pristupa i odnosa glumac-lutka-publika. Njihov iskreni osmijeh i sreća koja je iz njih izlazila iz mene kao glumca-lutkara izvlači ono najbolje i daje smisao mom radu.

Damir Orlić, glumac-lutkar i također polaznik radionice „Hear Our Voice“  potpuno je impresioniran ovim iskustvom: 

– Radili smo u školi s djecom s autizmom i jezične barijere uopće nije bilo, moglo je trajati beskonačno. Moram reći kako se zadnjih godina moj život potpuno preokrenuo; želim se baviti kazalištem za djecu i to naročito kazalištem za djecu s posebnim potrebama, što je u današnjem svijetu zanemareno, a prijeko potrebno.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.