Novosti i događanja Prehrana

U ovim dućanima prodavali su nam pokvareno voće i povrće

Voće koje vaša djeca trebaju jesti zimi

Inspekcija je pokvareno voće i povrće pronašla u 23 trgovačkih lanaca, na popisu svi, od Lidla do Plodina


Lidl, Kaufland, Špar, Konzum, Plodine…u svim većim trgovačkim lancima Poljoprivredna inspekcija pronašla je pokvareno voće i povrće. Riječ je o 23 trgovaca protiv kojih su podignuti optužni prijedlozi te ih očekuju novčane sankcije.

Inspekcijski nadzori su provedeni kod 123 najznačajnijih trgovačkih lanaca. Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 partije (lotova) nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti. U 24 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostale 30 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.

Minimalni zahtjevi kvalitete, odnosno proizvodi iz sektora voća i povrća mogu se staviti na tržište samo ako su: neoštećeni, zdravi, isključuju se plodovi koji su zbog truljenja ili kvarenja neprikladni za potrošnju, čisti, gotovo bez vidljive strane tvari,  gotovo bez štetnika,  gotovo bez oštećenja uzrokovanih štetnicima,  bez prekomjerne vanjske vlažnosti,  bez stranog mirisa i/ili okusa.

– Radi potrošača, ali i radi naših proizvođača objavljujemo podatke o svim prekršiteljima u području hrane. Za hranu životinjskog podrijetla sustav objave prekršitelja već je uspostavljen, no i za hranu neživotinjskog podrijetla moraju vrijediti ista pravila. Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati temeljem istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na jednu višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore – izjavio je ministar Poljoprivrede Tomislav Tolušić.

O kojim je točno namirnicama i trgovinama riječ provjerite ovdje te saznajte jesu li i vama prodavali pokvareno voće i povrće.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.