Novosti i događanja

U Osijeku za 600 kuna povećana novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta

preživjeti novorođenačku fazu

U travnju je novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta smanjena s tri na tisuću kuna, a sada povećana za 600


Grad Osijek povećao je iznos novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta s 1000 na 1600 kuna, a pravo na uvećanu svotu imat će sva djeca rođena od 15. travnja 2015. Podsjetimo, u travnju ove godine odlukom gradonačelnika iznos novčane pomoći smanjen je s 3000 na tisuću kuna, a na inicijativu vijećnika, u rebalansu Proračuna Grada Osijeka za 2015. osigurana su sredstva za povećanje novčane pomoći i to za 600 kuna, te će iz tog razloga novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta iznositi 1.600 kuna jednokratno za novorođeno dijete.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo obrazložio je da je Gradsko vijeće još 2011. godine donijelo Program provedbe poticajnih mjera populacijske politike koji ima za cilj utjecati na smanjenje negativnog demografskog trenda na području Grada.

– Novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta samo je jedna od 40ak mjera koje se kontinuirano provode. Zbog slabijeg punjenja Proračuna i nemogućnosti da u svibnju ove godine osiguramo u Proračunu Grada Osijeka potrebna financijska sredstva za isplatu novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta, Grad Osijek donio je odluku o smanjenju novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta. U skladu s tom Odlukom, roditelju djeteta rođenog od 15. travnja 2015. novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta isplaćivala se 1000 kn jednokratno, osim u slučaju roditelja – korisnika zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Osijek kojem se ova pomoć isplaćivala u iznosu od 3.000 kuna – kazao je Kristić.

Pojasnio je da će pravo na ovu visinu novčane naknade ostvariti i roditelji čije je dijete rođeno od 15. travnja 2015. i kojima je već isplaćena novčana pomoć iz Proračuna Grada Osijeka u iznosu od 1.000 kuna na način da će im biti isplaćena razlika u iznosu od 600 kuna.

– Roditelji koji su realizirali potvrde na 1.000 kuna u vremenu 15. travnja do 26. listopada 2015. mogu se, od ponedjeljka 9. studenoga obratiti u Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, Franjevačka 4, svaki radni dan u vremenu od 8 do 15 sati kako bi preuzeli Potvrdu radi isplate dodatnog iznosa novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta u iznosu 600 kuna, a uz predočenje preslike osobne iskaznice oba roditelja, dodatna dokumentacija nije potrebna.

Redoviti pak zahtjevi za svako novorođeno dijete zaprima se u istom uredu uz predočenje cjelovite tražene dokumentacije, a dodatne informacije svi zainteresirani mogu dobiti na tel: 031/229 108 ili e-mail: rajna.bukic@osijek.hr

Uvjeti za isplatu ove novčane pomoći ostaju nepromijenjeni. Pravo na novčanu pomoć ima roditelj koji ima prijavljeno prebivalište na području Grada najmanje devet mjeseci neposredno prije rođenja djeteta i čije je dijete prijavljeno na području Grada nakon rođenja. Novčana pomoć ostvaruje se putem Hypo Limač štedne knjižice koju roditelj otvara u bilo kojoj poslovnici Hypo Alpe Adria banke nakon primitka potvrde o isplati novčane pomoći izdane od Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

Zagreb za natalitet roditeljima dao više od pola milijarde kuna

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.