Novosti i događanja

U obnovu i izgradnju 253 vrtića diljem zemlje država ulaže 117 milijuna kuna

Novac će dobiti i Knin i Općina Podbablje, a izgradnjom novih vrtića više neće biti neupisane djece


Tijekom ove i iduće godine diljem Hrvatske obnovit će se, izgraditi, proširiti ili opremiti čak 253 dječja vrtića. Riječ je o novcu koji je osiguralo Ministrstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a riječ je o 117 milijuna kuna.

Program  podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima  koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne s ciljem poboljšanja materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoških standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Prema listi, najviše novca, i to pretežno za izgradnju ili rekonstrukciju dobit će dječji vrtići:

  • Podbablje DV u Podbablju 2.000.000
  • Podravska Moslavina DV u Podravskoj Moslavini 1.800.000
  • Beli Manastir DV Cvrčak 1.800.000
  • Knin DV Cvrčak 1.800.000
  • Glina DV Bubamara 1.799.875
  • Stankovci DV u Stankovcima 1.766.719
  • Sokolovac DV u Sokolovcu 1.755.018
  • Rovišće DV Palčica 1.686.729

Listu svih odobrenih projektnih prijedloga možete preuzeti ovdje.

Zamjenik načelnika Općine Podbablje Mate Matković kazao je da će dva milijuna kuna uložiti u gradnju novog objekta za koji je za vrijeme bivšeg načelnika napravljena projektna dokumentacija. Naime, djelatnost predškolskog odgoja se trenutno obavlja u samo jednom vrtiću koji ima
kapacitet od 25 djece što nipošto nije dovoljno za općinu s brojem stanovnika od preko četiri i pol tisuće. Trenutni dječji vrtić se nalazi na u sklopu podružnice osnovne škole u naselju Grubine.

– Vrtić će se nalaziti u naselju Drum, a predviđen je rok gradnje oko godinu i pol, odnosno, ako sve bude prema planu mogao bi biti završen do kraja iduće godine – kazao je Matković. Dodao je da će vrtić moći primiti 80 djece te da će u njega ići i djeca iz susjednih općina budući da same nemaju vrtiće. Projekt za novi vrtić izradio je arhitekt Dario Vučak.

Novi vrtić dobit će i Knin kako bi uz postojeći mogli zadovoljiti sve potrebe.

– Vrtić će moći primiti 60 djece i time ćemo riješiti problem neupisanih kakvih ima svake godine – rekla je Mara Barić, ravnateljica dječjeg vrtića Cvrčak.

Inače, cijena u dječjem vrtiću u Kninu je 500 kuna za 10-ero satni program, a 300 za 5 i pol satni program. Drugo dijete plaća pola cijene, a treće u vrtić ide besplatno. U Podbablju je mjesečno za vrtić potrebno uplatiti oko 600 kuna.

foto: Općina Podbablje

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.