Istaknute teme Zabava i zanimljivosti Zdravlje i sigurnost

U narednim mjesecima stiže i cjepivo protiv COVIDA-19 za djecu od 0-12 godina, roditelji u dilemi – cijepiti ih ili ne?

Odaziv za cijepljenje teenegera diljem svijeta nije ni približno onakav kakvom su se epidemiolozi nadali pa se Amerikancima ovih dana iznose priče o sve većem broju ozbiljnih hospitalizacija mladih između 12 i 15 godina. Tako odgovorni pokušavaju motivirati roditelje da pošalju svoju djecu na cijepljenje i tako pripomognu suzbijanju virusa. Smatraju da je cijepljenje jedini izlaz i da će se cijepljenjem spasiti mnoga djeca od patnji uzrokovanih koronavirusom.

Pfizer i Moderna provode klinička ispitivanja svojih cjepiva u skupinama djece starije od 6 mjeseci

S druge strane, jača i otpor cijepljenju pa se ispred dječjih bolnica okupljaju prosvjednici iznoseći teze da cijepljenje nije dobro za dugoročno zdravlje djece. Najraširenija je pak priča da nije dobro cijepiti djevojčice, kako one u adolescentnoj dobi tako i mlađe jer bi u konačnici mogle imati problema s plodnošću.

Stručnjaci ovakve teorije odbacuju i proglašavaju opasnima jer kažu da je mnogo opasnije izložiti djecu virusu COVID-19 nego cjepivu.

Otprilike 24% djece u SAD-u dobi od 12 do 17 godina primilo je barem jednu dozu. Prije cjepiva, otprilike jedna trećina tinejdžera koji su primljeni u bolnicu zbog COVID-19 završili su na odjelu intenzivne njege, a gotovo 5% završilo je na respiratoru, srećom nitko nije umro.

I dok se još uvijek vodi borka oko toga treba li cijepiti tinejdžere, iz Bijele kuće poručuju da očekuju i početak cijepljenja mlađe djece u narednim mjesecima.

Istaknuli su da će se djeca koja imaju najmanje 4 godine “vjerojatno moći cijepiti do kraja kalendarske 2021. godine, a najkasnije do prvog tromjesečja 2022. godine”. Stručnjaci su kazali da apsolutno predlažu cijepljenje male djece kada cjepivo bude dostupno.

Pfizer je prvi proizvođač cjepiva koji je dobio odobrenje za uporabu kod djece od 12 do 15 godina, a uz Modernu provode i klinička ispitivanja svojih cjepiva u skupinama djece starije od 6 mjeseci.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.