Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

U liniji Barbie lutaka odnedavno se nalazi i Helen Keller

Helen Keller lutka dolazi s brajicom na pakiranju

Među najpoznatijim i najdugovječnijim lutkama na svijetu odnedavno se nalazi jedno neobično, ali svakako zaslužno lice. To je Helen Keller, nevjerojatna žena koja svakako može biti inspiracija djevojčicama i dječacima diljem svijeta.

Helen je jedno od lica iz nove serije lutaka posvećenih ženama koje su bile spremne riskirati, kršile pravila i zahvaljujući tome, na svoj način mijenjale živote – kako svoje tako i one oko sebe.

A tko još ne zna tko je Helen Keller? Ova hrabra djevojčica izgubila je vid i sluh u drugoj godini života te su joj mnogi okrenuli leđa i takoreći, digli ruke od nje jer je bilo nemoguće komunicirati i podučiti je ikakvim društvenim i socijalnim vještinama.

No, uz pomoć svoje učiteljice Anne Sullivan, već pomalo divlja i zapuštena Helen naučila je govoriti putem znakova, te također govoriti i čitati s usana pomoću prsta, a savladala je i Brailleeovo pismo.

Usto, Helen je bila prva gluhonijema osoba koja je stekla diplomu iz umjetnosti, a kroz život je nastavila kao autorica, govornica, edukatorica i zagovornica onih kojima je to bilo potrebno.

Mattel je prilikom izrade njezine lutke surađivao s Nacionalnom federacijom slijepih kako bi lutka i sav njezin pribor bili autentični i dostupni zajednici slijepih. Štoviše, na pakiranju i knjižici koje dolaze uz lutku nalazi se brajica

Lisa McKnight, globalna voditeljica Barbie lutki za Mattel istaknula je da su shvatili da se zajednica slijepih i gluhih često previđa te prepoznaju koliko je važno predstaviti ih i uključiti u normalan život zajednice. Nadaju se da će ih upoznavanje djece s pričom Helen Keller potaknuti da sanjaju veće nego što su ikada prije.

Ovo nije prva lutka posvećena nekoj poznatoj osobi – svoje Barbie verzije dobile su Eleanor Roosevelt, Dr. Maya Angelou i Billie Jean King.

foto: Mattel

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.