Novosti i događanja

U kina uskoro dolazi dječji božićni film Kapa i vrijedi ga pogledati

kapa

Kapa je film koji će vas savršeno uvesti u blagdansko ozračje

Jučer smo pogledali dječji božićni film Kapa. Bez prevelikih očekivanja jer teško da me išta može oduševiti ponedjeljkom navečer.

Još kad je početak filma zakazan za 19 sati, a ljudi ulaze još u 19.15 i stoje ispred mene razmišljajući gdje će sjesti, onda mi i kokice počnu lagano zapinjati u grlu.

No, Kapa me je, kao i moju desetogodišnju pratnju iznimno zabavila. Solidan obiteljski film božićne tematike možda nije razrađen do krajnjih dubina, ali brzo i poletno obrađuje temu problematičnih obitelji, odrastanja u domu za nezbrinutu djecu, dječjih očekivanja, povlaštenosti bogatih, dječjeg prijateljstva i naravno, čarolije blagdana.

Ima tu i smijeha i pustolovine, manje tuge no što sam očekivala i kraj koji vam nećemo odavati.

U svakom slučaju, radi se o simpatičnih 86 minuta u kojima će djeca uživati, a roditelji neće nužno scrollati po mobitelu. Za nekoliko dana dolazi u kina, pa svakako odvojite jednu večer i uživajte u ozračju nadolazećih blagdana.

A evo još nekoliko zanimljivih detalja o filmu koje smo dobili i koji su skroz točni:

 • Film Kapa je igrani film za djecu, topla priča o prijateljstvu i dobroti s elementima urnebesne komedije i božićne bajke. 
 • Iako tek počinje svoj festivalski i kino život, film Kapa je već ostvario dvije međunarodne nagrade: Najbolji film Dječijeg programa Sarajevo Film Festivala i Nagrada publike Kinokino film festivala u Zagrebu. 
 • Režiju potpisuje Slobodan Maksimović, jedan od najpoznatijih filmskih i TV  redatelja u Sloveniji. Ovo je njegov prvi film za djecu, nakon dva dugometražna, nekoliko kratkih, te mnoštva televizijskih serija. 
 • Film je rađen u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Luxembourga i Slovačke, a sinkroniziran je na hrvatski jezik. U filmu nastupa regionalna postava glumaca. 
 • Ovu jesen film Kapa stiže u kina u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Luxemburgu i Slovačkoj. 
 • Kapa priča o devetogodišnjem dječaku Eriku koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnjoj Luciji koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi Badnjak volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu božićnu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.
 • Glavne uloge tumače mladi Gaj Črnič i Kaja Podreberšek, a pridružuju im se Ajda Smrekar, hrvatski glumac Frano Mašković, Mojca Fatur i René Štúr.
 • Scenarij je napisala Saša Eržen koja već duže vrijeme piše scenarije za djecu, mlade i odrasle koji se osjećaju mlado. Film je porodičnog karaktera i mogu ga gledati i odraslil. 
 • Za bajkovit izgled filma zaslužan je poznati hrvatski direktor fotografije Sven Pepeonik. 
 • U Hrvatskoj će se film prikazivati u svim kinima od 10. studenog.  
 • Film prati i detaljno obrađena metodička priprema za razgovor o filmu u razredu na satu filmske ili medijske pismenosti. Nakon jako uspješnog prikazivanja na KinoKino festivalu prošli mjesec u Zagrebu i odličnih reakcija profesorica koje su gostovale na edukativnom predavanju vezanom uz film, producenti se nadaju da će ovaj film biti rado viđen i na projekcijama za školarce

foto: PomPom film

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.