Novosti i događanja

U glazbenim školama duplo više djevojčica, a školovanje završi tek svaki osmi učenik

U idućih mjesec dana traju prijave i održavat će se prijamni ispiti u cijeloj Hrvatskoj za upis u I. razred osnovne glazbene škole. Gotovo svuda vladaju ista pravila: u 1. razred glazbene škole moći će se upisati oni učenici koji su dobili odgovarajući broj bodova, međutim, u svim školama napominju roditeljima i učenicima da mogućnost upisa na pojedini instrument ovisi o trenutnom broju raspoloživih mjesta na određenom programu/instrumentu.

U tijeku su prijave za prijemni za koji pak nije potrebno imati glazbeno predznanje

Ako broj kandidata koji imaju odgovarajući broj bodova premašuje upisnu kvotu ili ako na željenom instrumentu nema raspoloživih mjesta, škola će djetetu predložiti upis na program/instrument koji je raspoloživ.

Za prijamni ispit NIJE potrebno glazbeno predznanje. Potrebno se prijaviti u željenu školu i doći na prijeni ispit u određeno vrijeme. Od kandidata će se na ispitu tražiti pjevanje pjesmice po vlastitom izboru te će se uz sluh ispitivati ritmičke, memorijske i motoričke predispozicije u vidu ponavljanja ritma i odsviranih tonova i melodija.

Prema podacima Ministarstva znanosti ŠeR – Školski e-Rudnik, 2021. godine od 479.282 učenika njih 21.363 išlo je uz osnovnu ili srednju i u glazbenu školu. Najviše djece nalazilo se u prvim i drugim razredima, 3756 i 3784, u trećem razredu glazbene škole broj učenika pao je na 3095, a u četvrtom na 2651 učenika. U petom razredu broj učenika bio je 2300, a u šestom, tj. posljednjem razredu osnovne glazbene škole pao je na 2100 učenika.

U 1. razred srednje glazbene škole upisano je bilo 570 učenika dok ih je prošle godine srednju glazbenu školu završilo 440. Opći prosjek učenika u glazbenim školama je 4,5, odnosno čak 13,2 tisuća djece prošlo je s odličnim odnosno njih 65 posto dok ih je 212 završilo s nedovoljnim. Najviše negativnih je u Šibensko-Kninskoj županiji, a od gradova ih je najviše u Daruvaru, Novskoj i Našicama. Najviše pak odlikaša ima Varaždinska županija, oko 82 posto učenika, a od gradova Novi Marof s 88 posto.

Da učenici izostaju i s glazbene nastave svjedoči velik broj izostanaka, čak 222 tisuće izostanaka od kojih 2,7 tisuće neopravdanih sati. Očekivano, najveći broj izostanaka pa tako i neopravdanih odnosi se na učenike srednjih glazbenih škola dok u osnovnoj školi najviše “markiraju” trećaši.

U Hrvatskoj su za djecu inače otvorene 62 glazbeno plesne škole od kojih neke imaju i područne objekte pa je tako ukupno 110 lokacija na kojima se djeca mogu glazbeno školovati. Ako gledamo statistiku prema spolu, ukupno u glazbenu školu idu 62 posto djevojke i 37 dječaci. Najmanje dječaka ide u glazbenu školu u Zadarskoj županiji, njih 28 posto. najmanje pak dječaka nalazi se u glazbenoj školi Blagoje Bersa u mjestu Preko i Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Supetru.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

pilot138 jempol88 playbet88 pusatwin nusa365 gebyar123 sikat88 mantul138 bonus138 kencana88 koko138 abcslot rupiah138 monsterbola daget77 bolagg babe138 money138 dog69 mantra88 ligagaruda mayora88