Istaknute teme Oprema i uređenje

U Finskoj uredili otvorene zelene prostore za boravak vrtićke djece

zelene prostore

Zelene prostore uredili su sami vrtićki odgajatelji

Socijalnim eksperimentom u Finskoj željelo se utvrditi hoće li i koliko cjelodnevni boravak djece u prirodi i zelenilu utjecati na poboljšanje njihova zdravlja. Zato su i kreirana zelena igrališta na otvorenom, a Finci su i tako već poznati kao nacija koja živi visoku razinu kvalitete života na otvorenom.

Vrtićki odgojitelji stvorili su uređeno područje puno zelene trave i prirodno zasađenim šumskim raslinjem. Moglo se tu naći grmova borovnice, patuljastih vrijeska i drugog grmlja. Nakon što je prostor napravljen, mala djeca koja su pohađala vrtić često su bila vani te su potaknuta da pomognu oko vegetacije i njege usjeva u malom vrtu.

Radilo se o djeci od tri, četiri ili pet godina, koja su pet dana u tjednu provodila vani u prirodi. Taj krajolik bitno se razlikovao od ostalih tipičnih finskih vrtića kakvi postoje u urbanim cjelinama. Koliko god voljeli prirodu, Finci se ne mogu pohvaliti kako su im svi vrtići “zeleni” jer se većina sastoji od betonskih igrališta i nekoliko razbacanih stabala.

Nevjerojatno, ali u samo mjesec dana, djeca koja su trčala po šumi (koju je stvorio čovjek) povećala su broj T-stanica u krvi. T-stanice su vrsta bijelih krvnih stanica koje se bore protiv bolesti u tijelu. Što ih više imamo, to smo zdraviji i lakše se oporavljamo od bolesti. Znanstvenici sa Sveučilišta u Helsinkiju otkrili su krvnom pretragom da su u roku od 28 dana mala djeca imala i druge povećane markere ojačanog imunološkog sustava.

Kako je izvijestio Science Alert, jedna od istraživačica uključenih u studiju, Marja Roslund, također je primijetila da je crijevna mikrobiologija u njihovim crijevima usporediva s djecom koja borave u prirodnim šumama više dana u tjednu.

Cjelokupni zaključak ove studije je kako boravak na svježem zraku očito zaista “liječi”, zato ne izbjegavajte šetnje po hladnijem vremenu ili kiši.

Izađite, protegnite noge i duboko udahnite – besplatno je, a jako zdravo.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.