Istaknute teme Odgoj

U danskim školama djecu uče empatiji, u Nizozemskoj ih potiču na dobra djela

djecu uče empatiji

Danska se u posljednjih sedam godina prema UN-ovom izvješću o sreći svrstava među najbolje i najsretnije tri zemlje na svijetu. Tajna njihove sreće međutim može proizići iz njihovog obrazovnog sustava u kojem se od 1993. nalazi i obavezni tečaj empatije.

Stručnjaci smatraju da time što djecu uče empatiji smanjuju nasilje i uče ih međusobnom poštovanju

Ono što mnogi ljudi ne shvaćaju jest da je empatija naučena vještina i da je učenjem empatije od malih nogu ne samo dokazano da djeca postaju emocijonalno kompetentnija, već se uvelike smanjuje nasilje i pomaže djeci da budu uspješnija kao odrasli ljudi.

Danski program empatije započinje u prvom razredu, a nastavlja se do šesnaeste godine. U trajanju od sat vremena svakog tjedna, djeca imaju satove empatije tijekom sata razrednika. Sati empatije osnovni su dio nastavnog plana i programa. Učenici se okupljaju u opuštenom i ugodnom okruženju kako bi razgovarali o svim problemima koje imaju, a cijeli razred pokušava pronaći rješenje.

Bilo koji problem otvoren je za raspravu. To može biti osobni problem ili problem između pojedinih učenika ili grupa, bilo što u vezi škole ali i onim što nije povezano sa školom. Cijeli razred raspravlja s učiteljem o načinima kako riješiti problem. Učitelj pomaže učenicima podučavajući ih kako da stvarno slušaju i razumiju druge. Ako pak nema tema za raspravu, razred se okuplja i rade na smirenju.

-Sve je u odgoju. Danski roditelji odgajaju sretnu djecu koja odrastaju u sretne odrasle ljude koji potom odgajaju sretnu djecu i ciklus se ponavlja. Učenjem empatije djeca dobivaju priliku da ih se sasluša, dobivaju nadahnuće od drugih slušanjem i istovremeno uče važnost međusobnog poštovanja – komentirali su stručnjaci.

Slično je i u Nizozemskoj. U osnovnoj školi podučavaju naime djecu o ogromnom utjecaju koji može imati mali čin dobrote. Djecu se potiče da međusobno govore o značenju ljubaznih gesta i učinku koji su na njih imale.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.