Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

U Centru Kretanje PNF tretmanima poboljšavaju pokretljivost djece s cerebralnom paralizom, spazmima, neurološkim i drugim odstupanjima

pnf tretmanima

PNF tretmanima poboljšava se pokretljivost, a mogu se tretirati sve dobne skupine


U Kretanju, centre of movement Croatia već mjesecima primjenjuju PNF metodu vježbanja (proprioceptivna neuromuskularna facilitacija) koja daje izvrsne rezultate kod djece s cerebralnom paralizom, skoliozom, kifozom, spinom bifidom, genetskim i drugim poremećajima te raznim ortopedskim teškoćama.

Magistra fizioterapije Matea Babić opisala nam je o čemu se radi i što sve postižu provođenjem PNF tretmana.

– PNF je metoda koja koristi osjetila u tijelu za aktivaciju neuromišićnog sustava s ciljem da tijelo proizvede što jednostavniji pokret. Motivacija je glavni ključ tretmana kojeg započinjemo aktivnostima iz svakodnevnog života koje djeca mogu napraviti – započela je Matea Babić. 

Tretmanima se potiče prirodne pokrete tijela kroz pozicije koje su djetetu ugodne. Prvo se radi na aktivaciji pokreta snažnijih dijelova tijela kako bi se dobila aktivnost onih slabijih. Pritom fizioterapeut što manje sudjeluje kako bi dijete imalo što više samostalnosti prilikom izvođenja pokreta.

pnf tretmanima

Jedan PNF tretman traje 60 minuta do 90 minuta, ovisno o koncentraciji i mogućnostima djece, a vježbanje počinje od samog ulaska u prostorije Centra. 

– Započinjemo premještanjem, ovisno o svakom djetetu. To može na primjer biti premještanje iz kolica na stol za vježbanje ili strunjaču, sve kroz primjenu okoline i pokreta koje dijete može izvesti. Educiramo i roditelje o pravilnom izvođenju vježbi, kao i pomicanju djece iz jedne pozicije u drugu. Svaki pokret vođen je verbalnim poticanjem te  vanjskom usredotočenošću. Koristimo sve pokrete tijela koje dijete može izvesti u različitim položajima koji su mu ugodni, kako bismo poboljšali sudjelovanje ostalih dijelova tijela. Često prvo stimuliramo rad jačih dijelova tijela da bismo na taj način pobudili i one slabije da naprave pokret – objasnila je Babić princip i posebnost na kojem počiva Pnf tretman. 

Vježba se prvenstveno na način da se djeci približe aktivnosti iz svakodnevnog života. Tako, ako netko voli igrati košarku, terapeuti se posvete radu na stabilnosti prilikom stajanja dok dijete s loptom gađa koš.

– Nekima to možda zvuči lako, no mnogoj djeci s teškoćama to je nešto što tek trebaju savladati – kazala je Babić napominjući da je mališanima izrazito bitno da se osjećaju sigurno te da je njihovo okruženje pozitivno te da rade nešto što ih zanima. 

pnf tretmanima

 

Vježbe se izvode još i na stolu, a na kraju svakog tretmana djeca dobiju zadatke i vježbe koje trebaju izvoditi kod kuće i koje će poslužiti kao uvod u idući tretman. 

PNF metoda inače ima širok raspon korištenja, pa se tako primjenjuje u ortopediji, neurologiji, sportskoj medicini, reumatologiji…  Tretmani su pogodni i za bebe, kao i djecu, odrasle, sportaše, stariju populaciju. Pristup je  uvijek individualan, no u Kretanju, centre of movement Coratia posvetili su se upravo djeci s različitim teškoćama. 

Matea Babić u dugogodišnjem radu se srela s raznim dijagnozama, primjerice kifoze, skolioze, cerebralne paralize, spinom bifidom, genetskim poremećajima, djecom s neurološkim odstupanjima, nedonoščadi koja odstupaju u razvoju, djecom s aplazijom femura te onom koja su prošla teške ortopedske operacije. Svi oni izvrsno reagiraju na PNF tretmane. 

pnf tretmanima

– Pomak u terapiji može se vidjeti već nakon prvog tretmana, ali naravno da sve ovisi o motivaciji i sposobnosti djece. Rezultati su individualni kod svakog djeteta, jer jako je bitan i rad kod kuće radi primjene novo naučenih situacija i pokreta – istaknula je ova  magistra fizioterapije, dodajući kako ima jako puno pozitivnih primjera iza sebe te ju oni, pogotovo jer se radi o djeci i mladima, istinski vesele.

Tako je kod jednog dječaka nakon operacije opuštanje tetiva mišića krenula s postepenim uvođenjem stojećeg položaja, zatim hoda koji je uključivao par koraka, da bi danas oboje došli do samostalnog hoda od jedne do druge prostorije.

pnf tretmanima

– Vidljiva su poboljšanja u stajanju, hodanju te boljom kontrolom ruku kod djece i mladih s cerebralnom paralizom. Nakon nekoliko tretmana s 21-godišnjakinjom postigli smo stabilniji stojeći položaj i samostalniji hod. Kod hipotone djece radili smo na posjedanju kroz rotacije iz ležećeg položaja te sjedeći preko boka, nakon čega su se ubrzo počeli samostalno posjedati. Dječak od dvije godine  i djevojčica od šest, oboje sa skraćenjem bedrene kosit i deformacijom kuka, nakon nekoliko tretmana postali su stabilniji prilikom savladavanja prepreka te kod odraza i doskoka –  navela je Babić samo neke od uspješnih primjera primjene PNF tretmana.

pnf tretmanima

pnf tretmanima

Napominje kako nikako ne treba zaboraviti niti Marka, 19-godišnjaka s cerebralnom paralizom koji je unutar mjesec dana od primjene tretmana počeo  samostalno hodati bez ičije pomoći, prelazi prepreke te polaže i  vozački ispit

pnf tretmanima

Pozitivni pomaci donijeli su radost djeci, roditeljima te svakako i samim fizioterapeutima koji se vesele svakom uspjehu svojih vježbača. 

Ono što je također bitno naglasiti je to da tijekom i nakon tretmana nema nikakve boli, a sve se izvodi u položaju koji je djetetu najudobniji.   

Matea Babić tretman bi preporučila prije svega djeci s teškoćama, ortopedskim problemima, cerebralnom paralizom te svima koji bi željeli poboljšati funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Matea Babić je magistra fizioterapije, a završila je i osnovni Hallwick koncept te edukacije Cerebralno oštećenje vida i Procjena kvalitete spontanih pokreta na Hrvatskoj akademiji za razvojnu rehabilitaciji.  PNF metodu 1 i 2 završila je u Novom Sadu te je uspješno primjenjuje u Centru “Kretanje”,  a planira se na tom području i dalje usavršavati.

O drugim metodama koje se prakticiraju u Centru Kretanje pročitajte ovdje. 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.