Istaknute teme Trudnoća

U čemu iz vanjskog svijeta najviše uživaju bebe dok su u maternici

Čak i prije nego što beba stigne na ovaj svijet razvije snažnu povezanost s majkom. Naime, devet mjeseci dugačak je period pa se između mame i bebe stvori tajni jezik koji samo njih dvoje razumiju. Iako se majka raduje danu kada će napokon čuti svoje bebe kako priča, dijete joj još za vrijeme dok je u trbuhu signalizira svojim pokretima što najviše voli.

Dok su u maternici bebe razvijaju osjetila pa tako uživaju u slatkišima ali i kupki i dobroj glazbi

Evo nekoliko stvari iz vanjskog svijeta koje bebe zavole još dok su u maternici:

Sve slatko

Čim zagrizete tortu ili pojedete kuglicu posebnog okusa sladoleda, primijetite kako se beba pomiče. To je zato što i bebe u maternici u velikoj mjeri mogu okusiti hranu koju majke jedu, a taj okus dobivaju iz plodne vode. Dakle, sljedeći put kad opet osjetite žudnju za slatkim zaboravite na kalorije i samo uživajte u ukusu, zajedno s bebom.

Tople, ugodne kupke

Trudnoća postaje zamorna, posebno tijekom posljednjeg tromjesečja. Tada biste željeli iskoristiti svaku priliku za opuštanje. Jedan od najsigurnijih načina opuštanja je dugotrajno tuširanje. Iako vruća vodena kupka može uzrokovati probleme vašoj bebi, ugodna temperatura vode može vam pomoći da se bolje opustite, a time se opušta i vaša beba. Međutim, obratite se svom liječniku oko idealne temperature vode.

Masaža trbuha

Koliko često ste primijetili da vam je beba svaki put kad ste nježno trljali trbuh uzvratila udarac? Često, zar ne? Bebe u maternici reagiraju na vanjske podražaje, posebno kada dolaze od majke. Jednostavno vole ovu interakciju, zbog čega ćete i vi i suprug često zateći bebu u zaigranom raspoloženju kada masirate trbuh.

Majčinom glasu

Općenito, od 18. tjedna djete počinje razvijati sluh. I jedan od prvih glasova koje beba počinje prepoznavati je majčin glas. A kako se bliži termin dospijeća, vaša će beba sve više reagirati na vaš glas. Budući da je to jedini glas koji raspoznaje, jasno je da ga beba jednostavno voli čuti.

Ugodnoj glazbi

Kada je riječ o vještinama sluha vaše bebe, kako možemo zaboraviti glazbu? Iako bebe mogu čuti prigušene zvukove u maternici, mogu razlikovati neskladne i ugodne zvukove. Ponekad mogu pokazati sklonost i određenoj vrsti glazbe. Iako ih glasna i nesretna glazba može ometati, nježna glazba ima ugodan učinak. Dakle, stavite svoju omiljenu glazbu i uživajte s bebom.

Majčinom smijehu

Kaže se da je smijeh najbolji. Ne čudi onda što sretna mama čini sretnu bebu. Baš kao što bebe reagiraju na majčin dodir ili glas, tako reagiraju i na majčin smijeh. Kad se smijemo, oslobađa se niz hormona koji se ‘osjećaju dobro’. Ovi hormoni ne čine samo majku sretnom, već i bebu. A slušanje maminog hihotanja vjerojatno je dodatan bonus.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.