Istaknute teme Učenje i rekreacija

U Beču besplatni i udžbenici i školski pribor, može li i Hrvatska slijediti tu praksu?

školske udžbenike

Školski udžbenici besplatni su za male Bečane još od 1972 godine

Dok su u povlastici besplatnih udžbenika do sada uživali mali Zagrepčani, a uskoro će i ostala djeca u Hrvatskoj, u Beču je praksa već godinama pozitivnija, a roditeljski džep olakšavaju i državni i gradski proračun.

U Beču naime ne raste samo broj školaraca, nego sukladno tome i proračun za nabavu školskog pribora.

Tako je za narednu školsku godinu 2019./20. u bečkom gradskom proračunu za školski pribor predviđen izdatak od preko 4 milijuna eura.

Kako bi se roditeljima olakšao start u novi školsku bečke će gradske će vlasti investirati više 4 milijuna eura u kupnju bilježnica, olovka, ravnala, geometrijskog pribora, gumica i šestara, a učitelji sami mogu odlučiti što je od toga najpotrebnije u njihovim razredima.

Nabava materijala odvija se preko bečkog ureda za školstvo MA 56 ili to po dogovoru obavljaju sami učitelji i predstavnici roditelja.

-Svoj djeci želimo pružiti jednake mogućnosti obrazovanja. U to spada i opremanje modernim i individualiziranim školskim priborom. Zato Grad Beč svake godine ovim paketom nastoji pomoći svim obiteljima s djecom školskog uzrasta – istaknuo je bečki član poglavarstva za obrazovanje Jürgen Czernohorszky.

Gradska pomoć prilikom nabave školskih materijala roditeljima osnovnoškolaca donosi olakšanje od 33 eura, srednjoškolaca 47 eura i 70 eura za učenike roditelja politehničkih škola.

Austrijski roditelji i učenici nemaju brige niti oko školskih udžbenika. Njihovu nabavu naime još od 1972. financira austrijsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

foto: Lana Horvat

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.