Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

U 6 od 10 učionica kvaliteta zraka je lošija nego na autocesti

kvaliteta zraka

Kada je u pitanju sigurnost u školi, zadnje ćemo pomisliti na kvalitetu zraka

Istraživanjima je otkriveno da je kvaliteta zraka u većini učionica izuzetno loša. U njih otprilike 6 od 10 zrak je gori nego na autocestama, za koje svi znamo koliko su prometne.

Kada šaljemo djecu u školu, sigurnost je jedan od prioriteta. No, kada o njoj razmišljamo, prije će nam na pamet pasti sigurnost u prometu, je li nam dijete emotivno ili društveno zbrinuto. Kvaliteta zraka koju djeca udišu možda neće biti ono na što će zabrinuti prosječna roditelja.

Studije kroz godine pokazuju kako je zrak sve onečišćeniji te kako to negativno djeluje na zdravlje djece i odraslih. No, svi su mislili kako se to tiče zraka “negdje vani”, dok je malo tko obraćao pažnju koliko je dobar zrak u učionicama u kojima djeca provode dobar dio svoga dana.

Najčešći pronađeni zagađivači klasificirani su kao hlapljivi organski spojevi, a mogu nastati od plastike, ljepila, dezinficijensa i otapala. Ovi se predmeti inače u raznim oblicima nalaze u gotovo svakoj učionici.

Tu priči nije kraj, u zraku je još pronađeno, sasvim očekivano, dosta čestica prašine te lebdećih kapljica tekućine iz zraka.

Te kapljice se obično javljaju prilikom grijanja, kuhanja ili ih proizvodi gradski prijevoz.

Ispitan je čak zrak u gradskim školama i onaj u manjim mjestima te nisu nađena nikakva odstupanja. Odnosno, bilo je za očekivati da će kvaliteta biti veća u manjim mjestima gdje svi očekujemo “čišći zrak”, no to nije bio slučaj.

S obzirom da školsko osoblje te djeca, kako smo već spomenuli, velik dio dana provode u učionici, ovim bi se problemom svakako trebalo što skorije pozabaviti.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.