Istaknute teme Učenje i rekreacija

Trofej za pobjednike, ali i gubitnike na natjecanjima – ima li to uopće smisla?

trofej

Trofej je nekad bio sinonim za pobjedu – danas je za sudjelovanje

Mnoga djeca u slobodno se vrijeme bave sportom. Sport ima brojne prednosti, djeca se kreću, borave na svježem zraku ili u vodi, razvijaju socijalne vještine, uče kako je to biti dio tima, kako je to doživjeti pobjede i poraze.

Iako dobrobiti sporta mogu biti nemjerljive, postoji jedan aspekt koji je već neko vrijeme vruća tema razgovora, a to su pehari koji se dobivaju za sudjelovanje.

Davno su prošla vremena kada je samo prvi i najbolji pojedinac ili ekipa dobivala nagradu za postignuti rezultat. Ako danas pogledate oko sebe vidjet ćete kako sva djeca dobivaju nagradu, čak i zadnja ekipa.

Ovo je kontroverzna tema u svijetu roditeljstva, s kojom se neki slažu, a drugi misle da šalju pogrešne poruke. Zašto i gubitnici moraju dobiti pehar ili medalju, u čemu je onda razlika između njih i pobjednika, pitaju se jedni.

Drugi pak smatraj uda djeca ne bi trebala doživljavati stres i traume porza jer sve je to na kraju krajeva, samo igra. I zašto ne dobiti medalju za “hrabro sudjelovanje”?

Koje su u stvari prednosti i mane dobivanja bilo kakvog trofeja?

trofej2

Trofeji za sve sudionike

Na nekim dječjim natjecanjima uvedeni u trofeji koji, kako im i ime kaže, bivaju podijeljeni svim sudionicima. Nije bitno je li netko stigao prvi ili posljednji, trofej će dobiti samo zato jer je stigao. Neki smatraju kako je to ispravan potez jer se tako djeci jača samopouzdanje i podiže raspoloženje te ih se motivira za daljnja sudjelovanja.

Protivnici ovakvih podjela ističu pak da je to lažna pohvala te da ne treba dijete hvaliti zbog svačega jer se tako gubi cijel ismisao nagrađivanja i vrednovanja.

Pobornici trofeja za sve

Pobornici “trofeja za sve” navode kako dodjela ovakvog priznanja može imat brojne dobrobiti za djecu, posebno onu “pasivniju”. Ovo su razlozi koje navode za dodjeu trofeja

  • treba proslaviti se činjenicu da je dijete izašlo na teren i bavilo se sportom, što je ponekad teško u ovom digitalnom svijetu
  • nagrada slavi zdravu socijalizaciju i utječe na djetetovo samopouzdanje
  • trofej stvara osjećaj postignuća i ponosa, a postignuće nije uvijek samo pobjeda
  • djeca uče da pobjeda nije sve na svijetu i ono jedino bitno, najvažnije je, kako često ističemo, zabaviti se

Protivnici trofeja za sve

Postoje i oni koji smatraju da je nagrada samo za pobjednike, tako je bilo nekada te žele da tako bude i sada. Djeca se, po njihovom mišljenju, moraju naučiti da postoji poraz. ako ne nauče od malih nogu, na primjer kroz sport, kasnije će to puno teže prihvatiti.

Ovo su njihovi argumenti:

  • trofeji za sve ubijaju dobru strau konkurenciju. djeca trebaju naučiti da se za neke stvari u životu vrijedi boriti, da postoje porazi kao i pobjede. Kada svi dobiju trofej bez obzira na rezultat, vrijednost te lekcije se umanjuje
  • ako dijete dobije medalju za ništa, to može, smatraju i neki stručnjaci, potaknuti osjećaje narcisoidnosti. Dijete može povjerovati kako je jako talentirano, odnosno čak i najbolje u nečemu, a u stvari njegovi su talenti na nekom drugom području
  • ako se nagradi dodjeli svima, to neće djecu potaknuti da i idući put ulože trud i da rade više i bolje, analiziraju pogreške i poprave ih

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.