Edukacija i savjeti Istaknute teme

Tri najčešća razloga dječjih tantruma

dječjih tantruma

Razloga dječjih tantruma može biti puno i nećemo ih uvijek dokučiti, no tri su glavna koja ponekad zaboravimo


Roditelji često razbijaju glavu zašto njihovo dijete ima ispad u javnosti kada za to nema nikakvog razloga. No, premda očima odraslih nevidljiv, razlog itekako postoji. I to uglavnom nije nikakav dubokouman razlog, već onaj vezan uz osnovne ljudske potrebe.

Da se razumijemo, dječji ispadi znaju biti uzrokovani i drugim razlozima osim ovih, u to nema sumnje. no, kada vaše dijete doživi “neobjašnjivi” tantrum, objašnjenje prvo potražite u ovome:

Glad

Odrasli znaju biti poprilično čangrizavi kada im na primjer padne šećer u krvi. No, premda oni znaju uspješno verbalizirati svoj problem (a katkad i manje uspješno), djeca često niti nisu svjesna d aje upravo glad uzrok njihovog isfrustriranog ponašanja.

Možda nama to ne pada na pamet, jer razmišljamo kako je dijete jelo prije manje od sat vremena, no možda mu ta količina naprosto nije dovoljna.

Zato, kada se dijete primiri, ponudite mu neki zdravi međuobrok ili nešto što imate pri ruci ako ste vani. Postoji velika mogućnost da će doći do pozitivne promjene ponašanja.

Umor

Umorno dijete je bezvoljno i cendravo dijete. Pogotovo ako se radi o djetetu mlađe dobi. Kvalitetan san, kao i njegova dovoljna količina vrlo su bitni za djetetovo raspoloženje i pravilno funkcioniranje. Ako neispavano dijete vučete za sobom jer morate obaviti baš još tu jednu sitnicu, neka vas ne začude njegovi gnjevni ispadi.

Organizam jednostavno traži svoje i dijete vam pokazuje da ono više ne može. Zato, kada vam se čini da dijete postaje agresivno, nevoljko i ne želi surađivati, razmislite koliko je prošlo od buđenja i je li vrijeme za dnevni spavanac. Ako je večer, onda je to signal da je vrijeme za laku noć.

Legne li dijete kasno te se ujutro mora rano probuditi, ne čudite se njegovoj lošoj volji.

Bolest

Na dječje zdravlje možemo donekle, ali nikako potpuno utjecati. Zdrava prehrana, boravak na svježem zraku, izbjegavanje boravka u blizini bolesne djece….samo su neki od preventivnih poteza koje možete povući.

Zdravstveno stanje djeteta, nije ništa čudno, može se itekako odraziti na njegovom raspoloženju. Dakle, treba još jednom napomenuti da mogu postojati deseci nepoznatih razloga da dijete plane jer je umjesto zelene šalice dobilo kakao u plavoj i niti jedan od ova tri razloga ne moraju biti valjana. No, ako vaše dijete ima nekarakteristične ispade zbog stvari oko kojih inače ne dramatizira te proživljava plač za plačem, a odmoreno je i sito, možda biste trebali provjeriti i njegovo zdravstveno stanje.

Razlozi mogu biti začepljen nos, nadraženo grlo, bolu u uhu ili bilo kakva druga neugoda koju nam dijete pokazuje kroz nezadovoljne ispade.

foto: myllissa

 

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.