Istaknute teme Za roditelje Zdravlje i sigurnost

Tri dana u bolnici nakon poroda nisu dovoljna – mame bi trebale odležati dulje

Koliko biste željele ležati u bolnici nakon poroda?


Dok se neke žene brzo i lako oporave od poroda, drugima je taj proces znatno teži – fizički i psihički. I dok ove prve ne mogu dočekati da pođu kući, druge smatraju kako bi u bolnicama trebale ležati znatno dulje od tri dana – tjedan ili čak dva kako bi povratile snagu i stekle sigurnost.

Nekad je bilo drugačije

U Australiji su, davne 1970 mame nakon poroda u bolnici ostajale tjedan do dva. Broj dana se počeo smanjivati 80′ i 90′ te se danas u prosjeku u australskim bolnicama rodilje zadržavaju tri dana ili pet ako su došle privatno. No, i to zvuči dobro naspram mamama u Velikoj Britaniji koje šest sati nakon poroda napuštaju bolnicu.

Ostanak u bolnici pomaže u oporavku

Mame koje kod kuće već imaju malo dijete smatraju da bi im oporavak tekao znatno lakše kada bi u bolnici ostale malo dulje. Pomisao da brinu ujedno za novorođenče i dvogodišnjaka nekoliko dana nakon poroda, doslovno ih oblijeva znojem.

Mnoge ne mogu računati na pomoć muževa koji se moraju vratiti na posao te smatraju da je nakon vaginalnog poroda, a pogotovo carskog reza koji je ozbiljna operacija, nemoguće uživjeti se u činjenicu da ste sada majka dvoje djece, prepuštena sama sebi.

Dulji boravak u bolnici omogućio bi majkama da se ipak donekle oporave te vjeruju kako bi se tako smanjila i mogućnost komplikacija te infekcija.

Štedimo li kraćim boravkom u bolnici državni novac ili ne?

Šalju nas kući da uštede i kako bi što prije ispraznili naše krevete, smatraju neke rodilje. One vjeruju kako bi se u stvari više državnog novca uštedjelo ako bi se rodilje zadržavale nekoliko dana dulje jer ih se puno vrati u bolnicu zbog određenih komplikacija.

Dulji ostanak u bolnici pomaže prilagodbi.

Neiskustvo, problemi s dojenjem, stresan i kompliciran porod, postporođajna depresija i još kojekakvi problemi mogu zadesiti novopečene mame, a sve ih je lakše riješiti ako si u bolnici, smatraju mnoge.

One kod kuće najčešće nemaju veliki sistem podrške, osjećaju se uplašeno i izolirano, prepuštene same sebi, pogotovo ako članovi njihove šire obitelji ne žive blizu ili ih niti nema.

Zato bolnički sustav podrške u prvim danima kada se još oporavljaju od poroda, smatraju izuzetno bitnim te vjeruju kako će im pomoći u uspješnijoj prilagodbi na novu životnu ulogu.

Mama ima pravo na odmor

Odmorite li se više u bolnici ili kod kuće? Da li je bolje jesti bolničke obroke ili sam kuhati kod kuće za cijelu obitelj? (za one kojima neće nitko doći skuhati).

Nakon devet mjeseci trudnoće i poroda, mnoge mame bi najradije uzele odmor, ali pravi posao tek tada započinje i odmor je još godinama daleko.

Dulji ostanak u bolnici, poručuju mame bez sustava podrške, omogućio bi ženi da predahne od kućanskih poslova, kuhanja i samostalne brige za dijete ili više djece od 0-24.

Neke zemlje imaju drugačije reguliran sustav

U Japanu tako na primjer žene koje su rodile vaginalno ostaju u bolnici pet dana, dok se nakon carskog reza leži još 10 dana. U Ukrajini je to šest dana za prirodni porod te devet dana za carski rez. Mnoge zemlje imaju i drugačije običaje te se članovi obitelji i po tri tjedna brinu za rodilju koja ne mora ustati iz kreveta i ništa raditi, kao što je to na primjer u Kini i Vijetnamu.

foto: pexels.co

 

1 komentar

  • ma sta sto duze u bolnici?!meni, a vjerujem i mnogim drugima je lijepse i lakse se oporavit u svom domu, a ne u bolnici… ja bi isla doma jos isti dan…i doma lezala i odmarala u svom okruzenju a ne okruzena mrzovoljnim sestrama…i sama samsestra ali moje iskustvo boravka u bolnici je grozno…

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.