Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Trebaju li djeca nositi maske za lice kao zaštitu od koronavirusa?

Maske za lice kao zaštita od koronavirusa u mnogim državama svijeta obavezne su na svim javnim mjestima i trgovinama. Iako u Hrvatskoj maske nisu obvezne osim ako to poslodavci izričito ne traže, brojni roditelji su u nedoumici trebaju li staviti maske svojoj djeci i mogu li ih tako zaštititi od zaraze.

Maske za lice svakako nisu za djecu mlađu od dvije godine i nisu sigurne za bebe

Iako djeca ne idu u vrtiće i škole, ponekad ih roditelji moraju povesti sa sobom u trgovinu, ljekarnu ili do doktora. Trebaju li djeci u tim situacijama staviti maske i kako ih na to nagovoriti kada znamo da je vrtićance ponekad nemoguće nagovoriti da nose i obične kape, šalove i rukavice? Donosimo šest preporuka stručnjaka kada je riječ o korištenju zaštitnih maski kod djece.

1. Još nema službenih smjernica za djecu

Brojni apeli upućeni su građanima da nose zaštitne maske, posebno ako postoji mogućnost neodržavanja udaljenosti od dva do tri metra, primjerice u trgovini ili ljekarnama ili ako imaju bilo kakvih simptoma respiratornih bolesti. Trebaju li djeca nositi zaštitne maske ili ne još nema službenih smjernica no ako ih stavljate sebi, stavite ih i djeci.

Naime, maske sprječavaju širenje koronavirusa i ​​sigurno donekle štite. Kako postoje dokazi da su mnoga djeca asimptomatski nositelji koji imaju blage simptome COVID-19 (ili uopće nemaju simptome) mogu nenamjerno širiti bolest. Stoga, nošenjem štitimo druge ako smo zaraženi, no drugi nošenjem štite vas.

2. Maske nisu za djecu mlađu od 2 godine i nisu sigurne za bebe

Stručnjaci upozoravaju roditelje da maske za lice nikako ne stavljaju djeci mlađoj od dvije godine. Postoji nekoliko razloga za to. Bebini su dišni putovi mali, tako da im disanje kroz masku može biti poprilično teško – i može čak povećati rizik od gušenja.

Uz to, vjerojatnost da će bebe i mala djeca zadržati masku na licu bez stalnog dodirivanja je mala pa uslijed stalnih diranja gubi i svoju ulogu. Roditelji mlađe djece mogu učiniti mnogo više da ih zaštite tako što će pokušati suzbiti njihovu prirodnu sklonost da istražuju svijet oko sebe lizanja i dodirivanja, pazeći na društveno distanciranje. U osnovi, držite ih u zatvorenom.

3. Masku možete izraditi i sami

Neki stručnjaci smatraju da postoje razlozi zašto bi djeca starija od dvije godine trebala nositi maske u javnosti, ako ih možete nagovoriti. Međutim, napominju da roditelji moraju sami donijeti odluku jer najbolje poznaju svoju djecu. Dječje maske ne moraju biti drugačije od maski za odrasle. Pamuk je najbolji izbor, a možete ju napraviti od materija koje imate kod kuće kao što je stara majica. Suština je da je nošenjem maske smanjujemo mogućnost širenja koronavirusa nego kada ju ne nosimo.

4. Neka vaše dijete vježba nošenje maske kod kuće

Ako mislite da vaše dijete može nositi masku, prvo mu morate posvijestiti da ju ne dira rukama. Pedijatri savjetuju roditeljima da vježbaju nošenje maske kod kuće. U nekom trenutku sigurno ćete vidjeti nemir kod djece i pokušat će ju dirati, važno je da ih podsjetite da se odupre porivu da dodirnu masku ili lice. Objasnite da će trebati oprati ruke prije nego što dodirnu masku i tako nakon svakog puta. Budite zaista konkretni oko toga. Pokušate nošenje maske usporediti s maskom za maškare ili im objasnite da maske nose po cijele dane nose doktori i medicinske sestre.

5. Objasnite djeci zašto ljudi nose maske – i pustite ih da postavljaju pitanja

Vaše je dijete možda zbunjeno ili uplašeno zbog čega se od njih traži da prvi put nose masku. Stoga im na prilagođen način objasnite. Postoji nekoliko slikovnica kako to možete učiniti. Također je važno da vi ne odstupate od onoga što djeci pričate. Ako vi dirate masku rukama, a to djeci branite, ona će biti zbunjena.

6. Zapamtite: maska nije zamjena za socijalno distanciranje i pranje ruku

Iako postoje argumenti u korist činjenice da djeca nose maske u javnosti, neki stručnjaci su oprezni i navode i nedostatke. Najvažnije što kao roditelj trenutno možete učiniti jest osigurati da vaša djeca ostanu kući što je više moguće i da ostajete brižni oko dobrog pranja ruku. Dajte djeci do znanja da se svi morate štititi maksimalno što možete, da morate nositi maske, paziti na udaljenost između drugih ljudi, da morate prati ruke, izbjegavati duge kupovine u trgovinama, dječje parkove, igre na otvorenom i slično. Maske treba koristiti kada se ide među druge ljude i kada treba komunicirati te želite zaštititi i sebe i druge.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.