Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Trampolini – roditelji oprez, omiljena dječja zabava nije baš bezopasna

Posebno su opasni trampolini bez zaštitne mreže, no opasno je i kada skače više djece različitih dobi


Gotovo da nema djeteta koje ne obožava trampolin. No, trampolini su posebno opasne sprave za dječju igru, posebno ako nemaju sigurnosnu zaštitu i ako se djeca na njima ne igraju pod nadzorom odraslih. Posebno su opasni trampolini bez zaštitne mreže koje je moguće susresti u igraonicama ali i privatnim dvorištima. Takve trampoline nikada ne kupujte i na takvima zabranite dječju igru.

Cjeloživotna invalidnost

Prema istraživanju dr. Lise Sharwood sa Sveučilišta u Sydneyu trampolini se navode kao sve češći uzroci fraktura kostiju kod djece. Prema istraživanju, lomovi kostiju ruku i nogu najčešće su ozljede. No, te ozljede tek su vrh sante leda raznih ozljeda prilikom skakanja na trampolinu.

Dr. Sharwood je istaknula da nakon pada i lomova, kod djece ostaje trajna invalidnost na mjestu prijeloma. Tako navodi da su zbog brojnih trajnih ozljeda kod djece u Australiji već počeli razgovori na temu povećanja sigurnosti na trampolinima no da da će za mnogu djecu nova regulativa doći prekasno.

Također, dr. Sharwood smatra da je broj stvarnih ozljeda zbog skakanja na toboganima daleko veći od onih prijavljenih jer se bilježe samo lomovi kada djeca završe u bolnicama. – Ne računamo brojne ozljede djece koja zatraže pomoć samo kod pedijatara ili liječnika opće medicine. Također,  mnoga djeca uganu ili iščešu nogu, a zbog manjih bolova niti ne zatraže pomoć – kazala je dr. Sharwood.

Stotine ozljeda svake godine

Ono što se čini kao uobičajena, super zabavna stvar je zapravo vrlo riskantna igra za mnogu djecu. U istraživanju Sveučilišta u Sydneyu navode da je najveći broj ozljeda nastao u igraonicama. Iako su najčešće ozljede frakture nogu i ruku, čak 20 posto ozljeda otpada na ozljede kralješnice ili glave.

Najčešće do ozljeda dolazi ili nespretnim dočekom i padom ili sudarom za vrijeme skakanja više djece.

Potrebna je oštrija regulacija

Stručnjaci za sigurnost navode da je sigurnost skanjanja na trampolinu najčešće nedovoljna. Vlasnici igraonica tako postave strunjače ili zaštitne mreže no sve je to nedovoljno ako na jednom trampolinu skače više djece, posebno raznih uzrasta od kojih stariji najčešće pokušavaju izvesti razne manevre. Znanstvenici savjetuju roditeljima da razmotre korištenje trampolina i educiraju se o sigurnosti.

Sigurnost na kućnim trampolinima

Kod kuće, roditeljima se opet savjetuje da dobro razmotre kupnju trampolina. Ako se na to i odluče, on se mora nalaziti vani da djeca ne udare u strop, mora imati zaštitnu mrežu i sve druge standardne zaštite. Također je vrlo važno osigurati i dodatnu zaštitu izvan zaštitne mreže. Naime, treba uzeti u obzir da dijete ispadne iz trampolina i da se ne udari jako, treba osigurati strunjače ili drugu podlogu koja će ublažiti pad.

Stručnjaci također savjetuju da djeca mlađa od šest godina ne bi trebala skakati na trampolinu pošto su njihove rastuće kosti posebno osjetljive na prijelome.

foto: Pawel Loj

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.