Novosti i događanja

Top 10 namirnica za bolji rad mozga i živčanog sustava

Izmežu brojnih namirnica za bolji rad mozga donosimo one koje najlakše možete kombinirati s drugom hranom

Svi znamo da je zdravo hraniti se jedna među najvažnijim ljudskim potrebama, a odnosi se na naše psihičko i fizičko zdravlje. No, ponekad naše tijelo zahtijeva neke važne nutrijente kako bi bilo zdravo i aktivno. Mozak također zahtijeva namirnice koje ga čine zdravnim i aktivnim. Donosim vam listu namirnica koje pomažu kod rada mozga i živčanog sustava, posebno onih naših sivih tvarčica,

  • ZELENO LISNATO POVRĆE

Bogato je kompleksom vitamina B, C i E te magnezijem koji su jako važni za pravilan rad našeg živčanog sustava. Vitamin B je krucijalan u procesu sintetiziranja i prenošenja neuroprijenosnika preko kojih mozak regulira rad srca, disanje i probavu. Magnezij smiruje živce, a vitamini E i C djeluju protiv starenja živčanog sustava.

  • RIBE

Živci su zaštićeni mijelinskom ovojnicom koja sadrže visoku razinu masnih kiselina. Stoga, osobe koje pate od manjka tih kiselina mogu bolovati od povrede živaca. Omega 3 masne kiseline u ribama pomažu u liječenju tog problema.

  • CRNA ČOKOLADA

Nisu sve čokolade proizvedene isto i nisu sve podjednako dobre. Zapravo, 70% čokolada dostupnih na tržištu nisu zdrave i nemaju dobre sastojke. Crna čokolada je puna flavonola koji ima protuupalne učinke i svojstva antioksidanta. Pomaže u redukciji krvnog pritiska i fluktuaciji krvi u žilama i naravno zdrava je za mozak i srce. Nastojte kad god možete izbjegavati mliječnu i bijelu čokoladu, a koliko je moguće konzumirajte barem 70% tamne čokolade. To će vašem mozgu produljiti rad.

  • BROKULA

Brokula je bogata vitaminom K koji je poznat po jačanju i očuvanju rada mozga, moždanih    vijuga i razvoju kognitivnih funkcija. Brokula je bogata glukozinolatima koji usporavaju stvaranje štete neuroprijenosnika acetilkolina koji središnji živčani sustav treba za očuvanje rada mozga i pamćenja. Slaba razina tog neuroprijenosnika povezuje se s pojavom Alzheimera.

  • JAJA

Rezultati dnevne konzumacije jaja upućuju na urednije i fokusiranije izvršavanje dnevnih obveza, a pamćenje je dugotrajnije. Jaja su bogata kolinom i vitaminom B. Tijekom konzumacije, kolin u jajima čuva mozak stvarajući acetilkolin, važan neuroprijenosnik za pamćenje i komunikaciju između moždanih ćelija.

  • LOSOS

Kao što sam ranije spomenula Omega 3 masne kiseline važne su u kognitivnoj spoznaji, no smanjena razina tih kiselina povezana je sa smanjenim kapacitetom rada mozga i rezoniranja stvari oko sebe. Losos je bogat Omega 3 masnim kiselinama koje jačaju i rad mozga. Znanstvenici su otkrili da osobe koje ga konzumiraju dulje od 6 mjeseci potvrđuju njegove pozitivne učinke u mjerenju radne memorije.

  • AVOKADO

Ova je odlična namirnica bogata vitaminom K i folnom kiselinom i pomaže u sprečavanju nastajanja krvnog ugruška u mozgu i moždanog udara. Avokado također pomaže u poboljšanju pamćenja i koncentracije. Najveći adut ovog voća/povrća je najveći udio proteina i najmanji udio šećera od svih voćno(povrtnih) namirnica.

  • BADEMI

Bademi također sadrže visoku razinu Omega 3 masnih kiselina važnih za očuvanje rada mozga i njegovu zaštitu i vitamin E, kao što ga ima i u lososu.

  • BUČINE SJEMENKE

Ove su sjemenke izvrstan izvor magnezija, bakra, željeza i cinka. Sadrže snažne antioksidante koji čuvaju i štite tijelo i možak od slobodnih radikala. Magnezij je važan za učenje i pamćenje, a nedostatak magnezija je povezan s neurološkim bolestima, uključujući migrene, depresiju i epilepsiju. Mozak iscrpljuje i bakar koji pomaže pri kontroli živčanih signala. Kad je razina bakra niska, veći je rizik od neuroloških oboljenja, kao što je Alzheimer. Cink je važan za signalizaciju živaca i njegov se nedostatak uglavnom povezuje s Parkinsonovim oboljenjem, Alzheimerom, depresijom, …

  • ORAŠASTO VOĆE

Razni orašasti plodovi pomažu kod kognitivnih funkcija (pamćenje, pažnja, logičko zaključivanje, rasuđivanje, brzina obrade informacija, obrada vizualnih i zvučnih informacija, jezik, govor) i sprečavaju neurološka oboljenja,  te osnažuju pamćenje. Nutrijenti poput zdravih masnoća, antioksidanata i vitamina E također se nalaze u orašastom voću i važni su za zdrav rad i razvoj mozga.

Vitamin E štiti stanične membrane od slobodnih radikala i smanjuje pad korištenja mentalnih aktivnosti. Iako su svi orašasti plodovi zdravi za rad mozga, orasi se ipak smatraju najboljim odabirom među tim voćem, jer poput lososa i badema sadrže zdrave Omega 3 masne kiseline.


Tekst: Sandra Šok/plesni, yoga, fitness instruktor foto: pixabay.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.