Novosti i događanja

Tomašević ukida mjeru roditelj odgojitelj, hoće li Plenković na njoj osigurati novi mandat?

Ozbiljnjim kresanjem stečenih prava obiteljima s troje i više djece gradonačelnik Tomislav Tomašević osigurao si je velik broj protivnika koji ne odobravaju ovakav potez. Kresanjem prava roditelja odgojitelja što je u Zagrebu koristilo preko 5000 osoba i najavom smanjenje pomoći za svako rođeno dijete mnogi su ustali na noge zapitavši se zašto je Tomašević odmah udario prvo na obitelj kad se štediti sigurno može i na drugim područjima.

Mjeru koja je pred ukidanjem trebalo bi modificirati i u nekom pravednijem obliku ponuditi obiteljima s više djeca iz cijele Hrvatske

S jedne strane, gradonačelnik je to najavljivao u kampanji pa s te strane nema razloga za veliki šok. S druge strane, iako je riječ o ogromnim novcima, Tomašević je očito zarezao oštro i ako na sličan način nastavi i na drugim područjima, ovaj potez neće ostati u pamćenju kao napad na obitelj.

No, treba naglasiti i da Tomašević i Možemo imaju s druge strane ogromnu podršku građana koji ne koriste to pravo i da su u brojnim komentarima u gotovo svim medijima dobili i veliku podršku za ovaj potez. Najčešća teza je da se djeca ne rađaju zbog novca i da je šokantno da netko prima novac što čuva djecu. No, s druge strane, koliko je zastupnika samo u Saboru koji primaju 400 posto veća primanja, a nema ih ni na sjednicama niti na bilo koji način pridonose društvu?

Za razliku od gradonačelnika Tomaševića, na posljednjim izborima u Zagrebu HDZ se glasno zalagao za mjeru roditelj odgojitelj, sigurno ne bez podrđke čelništva stranke i samog premijera Plenkovića. Sada je upravo na toj stranci povijesna prilika da provede ono što ta stranka zagovara oduvijek – jedna moderna demografska politika s konkretnim mjerama. To sigurno nije u prvom redu zabrana rada njedjeljom koja će također odnijeti ogroman novaca iz budžeta.

Kako su naveli iz Udruge Obitelji 3plus, mjere roditelj odgojitelj je najkonkretnija mjera demografske i obiteljske politike i trebalo ju je modificirati i implementirati na nacionalu razinu – time bi grad trošak prebacio na Vladu, a pravo bi u nekom pravednijem obliku mogle koristiti obitelji s više djeca iz cijele Hrvatske. U tom kontekstu, iz Udruge su naveli i predizborno obećanje Hrvatske demokratske zajednice iz 2016. godine „Donijet ćemo zakon o pravima i statusu roditelja – odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece“. Istina, ovo obećanje stranka nije ponovila na izborima 2020. no najavljeno je ukidanje rada nedjeljom.

Demografi već desetljećima upozoravaju da se demografska politika mora promijeniti, no to ipak nije ukidanje rada nedjeljom već konkretna financijska mjera. Zagrebačkim roditeljima odgojiteljima, na koje su zavidno gledali iz cijele Hrvatske, očito je odzvonilo i kako su najavili iz gradske vlasti, vrijeme im je da uzmu oglasnike u ruke i krenu tražiti poslove. Barem do neke nove, moderne demografske politike na kakvu se na nacionalnoj razini čeka već 20 godina. Premijer ima priliku učiniti taj korak, a ako ga zaista i napravi i ponudi konkretno rješenje zasigurno će moći mirno ući u kampanju za još jedan mandat.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.