Zdravlje i sigurnost

Ožiljci od sunca za cijeli život: U djetinjstvu nastane 80 posto oštećenja kože uzrokovanog jakim suncem

koza3

Tri puta tjedno po pet minuta dovoljno je da se izbjegnu ožiljci od sunca, a da se djeci osigura dovoljno D vitamina


Prema najnovijim istraživanjima, oko 80 posto oštećenja kože uzrokovanog izlaganjem suncu događa se tijekom djetinjstva što je alarmantna poruka roditeljima da moraju više voditi računa o boravku na suncu svojih mališana. Budući da djeca ljeti većinu svojega slobodnog vremena provode na plaži, bazenima ili drugdje na otvorenome, a s obzirom da se rizik od oštećenja kože povećava s dužinom izloženosti sunčevim zrakama, važno ih je svakoga dana zaštititi kako bi se izbjegli ožiljci od sunca.

Dermatolozi upozoravaju da djecu do godinu dana uopće ne treba izlagati suncu, te da je onu stariju od jedne godine potrebno tijekom svakog izlaska na sunce, bilo da je riječ o šetnji, igri na otvorenom, boravku na plaži ili slično,  zaštititi šeširima sa širokim obodima i zaštitnim sredstvima.

Istraživanja su pokazala i da izlaganje samo 5 posto tijela suncu, po pet minuta dnevno, dva ili tri puta tjedno, osigurava dovoljnu količinu vitamina D, koji organizmu treba za zaštitu zdravlja kostiju i zuba te za prevenciju nekih bolesti koštanog tkiva (npr. rahitis).

Više od 20 minuta provedenih na suncu ne povećava dobre učinke vitamina D, a rizik od oštećenja kože povećava se s dužinom izloženosti sunčevim zrakama. Dakle boravak na suncu u trajanju od dva do šest sati svakako je u dječjoj dobi predugo vrijeme izravnog izlaganja suncu.

Osim što uzrokuju tamnjenje kože, UV-zrake izazivaju i stvaranje i oštećenje stanica kože, a posljedice mogu biti prijevremeno starenje kože i nastanak zloćudnih tumora kože (karcinomi), od kojih je najteži oblik melanom koji može nastati i u  dječjoj dobi, dok drugi oblici zloćudnih tumora kože obično nastaju u starijoj životnoj dobi. Treba znati da su štetni učinci UV-zračenja na kožu kumulativni, dakle ožiljci od sunca zbog zračenja i ponovljene opekline od sunca zbrajaju se tijekom života.

koza6

Odjel za zdravstvo Grada Rijeke izdao je posebnu knjižicu s uputama za roditelje u kom savjetuju da djeca od 11 do 16 sati borave u zatvorenim prostorima.

 Film ili knjiga uz sladoled ili osvježavajući napitak u kući u to doba dana, puno su zdraviji od kupanja i sunčanja na plaži, a ako već neizostavno moraju izaći van, neka budu u hladu, a treba zaštititi i  njihove oči i kožu:

– Dječje oči štitimo šeširima širokog oboda i kvalitetnim sunčanim naočalama (uz naočale mora postojati certifikat ili oznaka koja govori o postotku štetnog zračenja koje naočale blokiraju i vrsti UV-zaštite, npr.“blokira 95% UV-B i 60% UV-A zraka”). Zakrivljene naočale koje se “omataju” oko očiju i u potpunosti pokrivaju oči sa svih strana nude dodatnu zaštitu – savjetuju autori knjižice Marija Kaštelan, Ines Brajac, Igor Karduma i Kristina Dankić.

Dodali su da kožu vrlo male djece do godinu dana uopće ne treba izlagati suncu kao ni djecu svijetle puti, odnosno, da ih treba zaštititi prikladnom odjećom dugih rukava od gustog tkanja.

– Dječju kožu štitimo i zaštitnim sredstvima, npr. krema, mlijeko, gel, a treba koristiti ona sredstva koja blokiraju UVA i UVB-zrake. Djeci sa svijetlom i vrlo svijetlom puti savjetujemo SPF50+ UV-zaštitni faktor, a djeci s tamnom i vrlo tamnom puti preporučujemo zaštitu s najmanje SPF30 UV-zaštitnim faktorom u početku izlaganja suncu, a kasnije SPF15. Vrlo je važno da se zaštitno sredstvo nanese30 minuta prije svakog izlaska iz kuće, pa čak i za oblačnog vremena – naveli su autori.

Pojasnili su da je otprilike toliko potrebno da se sredstvo upije i na koži formira zaštitni kemijski filtar. Pri nanošenju kreme treba svratiti pozornost na posebno osjetljiva mjesta kao što su uši, nos i usnice koji vrlo lako izgore.

Za dijete je pri jednoj primjeni potrebno nanijeti najmanje 35ml proizvoda na kožu čitavog tijela, odnosno po najmanje jednu čajnu žličicu sredstva na svaku ruku, nogu, prednji i stražnji dio trupa, te pola čajne žličice sredstva na lice, uške i vrat.

Mlijeka za sunčanje lako se nanose i brzo upijaju, te su prikladna za zaštitu svih tipova kože. Gelovi su zbog svojih karakteristika prikladniji za osobe sklone alergijama. Za zaštitu lica i dekoltea bolja su sredstva u obliku krema, koje su obogaćene sastojcima za njegu i prilagođene pojedinim vrstama kože. Ulja za sunčanje, zbog preniskoga zaštitnog faktora, uopće ne preporučujemo.

Preparati sa “sun block” zaštitom maksimalno sprečavaju prodor sunčevih zraka do kože, zbog visokih koncentracija UV-filtra.

koza5

– Opasno je nositi sunčane naočale sa zatamnjenim staklima, a bez UV-filtra jer tada dijete može nesmetano gledati u sunce, a nema nikakvu zaštitu od štetnih učinaka UV-zraka. Stoga oditeljima preporučujemo da im svakako nabave naočale koje ih stvarno štite od štetnih ultraljubičastih zraka kazali su iz Rijeke.

Istraživanje na Riječkim osnovnoškolcima

  • Više od 60% riječkih osnovnoškolaca prilikom izlaganja suncu povremeno ili uvijek izgori
  • Koža više od 70% riječkih osnovnoškolaca na kraju ljeta prilično je, odnosno jako potamnjela
  • Tijekom jednog uobičajenog ljetnog dana riječki osnovnoškolci provode izravno na suncu (na plaži, igralištu i sl.) u prosjeku od dva do šest sati
  • Gotovo svako treće dijete više puta tjedno ili čak svakodnevno izloženo prevelikom UV-zračenju
  • Gotovo 80% riječkih osnovnoškolaca štiti se ljeti od sunca pomoću pokrivala za glavu (šešir, kapa, marama i sl.).
  • Svako drugo dijete oblači svijetlu i prozračnu odjeću
  • Djevojčice češće nego dječaci koriste sunčane naočale sa zatamnjenim staklima koje nisu kupljene u optici i suncobrane
  • Djeca u dobi od 6 do 10 godina češće se nego djeca u dobi od 11 do 15 godina štite od sunca šeširima, kapama, maramama i slično, nose svijetlu, prozračnu odjeću te koriste suncobran
  • Šeširima se može smanjiti izlaganje očiju suncu za otprilike 50%
  • Kvalitetne sunčane naočale omogućavaju gotovo stopostotnu zaštitu od UV-zraka

Vodič

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.