Istaknute teme Novosti i događanja

Tijekom 2016. gradnja sedam i obnova 38 vrtića diljem Zagreba

121206_novi vrtic u sesvetama markusevec15

Oko 35 tisuća djece svakodnevno odlazi u neki od 310 vrtića gdje o njima brine 6ooo zaposlenih


Grad Zagreb ima 60 dječjih vrtića, a 34.620 djece svakodnevno na čuvanje odlazi u objekte na 222 lokacije (središnji i područni objekti). U jaslice ide  8.678 djece dok  25.942 djece ide u vrtićke skupine, a kapacitete gradskih dječjih vrtića nadopunjuje i 68 vjerskih i privatnih dječjih vrtića koje pohađa 4.887 djece.  U Gradu su registrirane i 4 dadilje kojima Grad sufinancira čuvanje djece, odnosno, za roditeljima je svakodnevno na usluzi oko 6000 zaposlenika po vrtićima, od teta do pedagoga, defektologa, kuhara i sl.

U dobi od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu oko 85% ukupnog broja djece u Gradu Zagrebu ima mjesto u objektima koji su prosječno stari 30 godina, a s obzirom na starost i stanje objekata, kao i manjak kapaciteta u nekim dijelovima grada provjerili smo kakav je plan ulaganja Grada za 2016. godinu. Iz Grada su kazali da je za 2016. i 2017. godinu plan povećati kapacitete u novim stambenim naseljima i gradskim četvrtima s rastućim brojem djece rane i predškolske dobi, ali obnoviti i dograditi i neke postojeće vrtiće.

Uz to,  u tijeku je i projekt kojim se tijekom 2016. i 2017. planira energetska obnova 38 zgrada dječjih vrtića građenih prije 30-ak godina. U njima će se zamijeniti stolarija, sustav grijanja i hlađenja te će se obnavljati fasade. Tako će iz lošeg energetskog razreda F prijeći u razred B. Osigurat će se adaptacije i uređenja postojećih prostora u nenamjenskim objektima s ciljem veće funkcionalnosti prostora za namjenu dječjeg vrtića i humaniziranja okruženja po mjeri djeteta. Osigurat će se nabavka didaktike u novim odgojnim skupinama ili prenamijenjenim odgojnim skupinama (najčešće iz vrtićkih u jaslički prostor) i nabavka specijalizirane didaktike u skupinama s posebnim potrebama (djece s teškoćama u razvoju i darovite djece).

Izgradnja novih predškolskih objekata većeg kapaciteta
– izgradnja novog objekta, Središće u sklopu Obrazovnog centra Središće, 6 novih odgojnih skupina
– izgradnja novog objekta dječjeg vrtića Ivanja Reka, 5 novih odgojnih skupina
– izgradnja novog objekta, PO Stenjevec, 12 novih odgojnih skupina
– izgradnja novog objekta Vrbani II, 12 novih odgojnih skupina
– izgradnja novog objekta, Sloboština, 6 novih odgojnih skupina

Izgradnja montažnih objekata manjeg kapaciteta prema potrebama gradskih četvrti
– izgradnja novog objekta Dragonožec, 3 nove odgojne skupine
– izgradnja novog objekta Čučerje, 3 nove odgojne skupine
– priprema za izgradnju novog objekta Horvati, 3 nove odgojne skupine

Dogradnja postojećih objekata dječjih vrtića
– dogradnjom središnjeg objekta DV “Jabuka”, Trnava, Donja Dubrava, 6 novih odgojnih skupina

Adaptacija i prenamjena postojećih prostora:
– adaptacija objekta stare škole u Resniku, 3 nove odgojne skupine
– adaptacija i prenamjena postojećeg prostora u dječji vrtić, objekt Caritasa, Brezovička cesta 98, 3 nove odgojne skupine

Zakup ili kupnja odgovarajućih poslovnih prostora za namjenu dječjeg vrtića
– adaptacija i prenamjena prostora za dječji vrtić u Jakuševcu, 10 novih odgojnih skupina

Preuzimanje namjenskih prostora za dječji vrtić
– korporativni dječji vrtić, Martinovka, FER, 2 nove odgojne skupine
– Rebro, KBC, 10 odgojnih skupina

Ukupno 86 novih odgojno obrazovnih skupina, za oko 1.800 djece

vrt

Osim što Grad ulaže mnogo novca u izgradnju novih vrtića, dogradnju i obnovu postojećih, dosta novca ulaže se i u održavanje standarda i kupnju igračaka i drugih potrebnih materijala. Uz sve to, roditelji imaju i velike subvencije i plaćaju najjeftiniji vrtić u Hrvatskoj. Naime, iznosi plaćanja za roditelje su 150 kn, 300 kn, 450 kn ili 600 kn mjesečno ovisno o primanjima, a roditelji ostvaruju pravo na olakšice ako imaju više djece, ako su samohrani, ako je riječ o osobama s invaliditetom, i slično. Prema utvrđenom cenzusu,  45%, odnosno 15.390 roditelja djece plaća najmanju cijenu u iznosu od 150,00 kuna, a  7.108 djece ostvaruje i dodatne olakšicete je 992  u potpunosti  oslobođeno plaćanja.

Za usporedbu, obitelj u Našicama s primanjima po kojima bi u Zagrebu plaćali mjesto u vrtiću do maksimalno 150 kuna, plaća od 500 do 700 pa mnoga djeca ostaju kući sve do predškolskih aktivnosti.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.