Blog Mamina posla Istaknute teme

Testirala sam Superolovku (vježbenicu za male i malo manje) i evo kako mi se svidjela

superolovku

Superolovku ćete željeti za svog prvašića, ali i mlađe dijete ako voli učiti i razmišljati


U mojim se rukama našla vježbenica Superolovka naklade Ljevak. A ja, točnije moja curka voli vježbenice. U stvari, da se ne izmotavam, i ja volim dobru vježbenicu koja će zaokupiti dijete tako da misli da se igra, a u stvari uči.

Pa, da vidimo što se ovdje nudi.

Sadržaj je usklađen, piše, s nastavnim planom prvog razreda osnovne škole te kod klinaca potiče razvoj grafomotorike. Objedinjeni su u njoj zadaci iz hrvatskog jezika, matematike, prirode i društva…

Moje je skromno mišljenje, bez obzira što je vježbenica namijenjena prvenstveno prvašićima,  da ju nikada nije niti prerano niti prekasno nabaviti. Zašto? Jer je baš zabavna! Osim za školu, i onako…za svaki dan. Za kišno subotnje poslijepodne. Ili za večernju aktivnost umjesto neke društvene igre. Zamislite da svojem djetetu postavljate razne fora zadatke – samo ih ne morate smišljati nego su ideje već tu. Zaista, vrijeme sa Superolovkom je vrlo kreativno utrošeno.

Ako vam dijete ima interesa učiti pisati slova, spajati točkice u sliku, brojati, bojati, učiti pojmove kao što je manje – veće, kraće – dulje te upoznavati se s oblicima i općenito rješavati neke logičke zadatke, ova vježbenica može biti zabavna i djeci od 4 ili 5 godina, pod uvjetom da im vi čitate zadatke. Sami možete procijeniti njihov doseg jer čini mi se da je dio zadataka za njih prekompliciran. No, još uvijek ostaje veliki dio onoga čime će se pozabaviti, vjerujem, s guštom.

Za školarce je idealna te ako ju rješavate s njima, treba im dati više samostalnosti i pustiti da sami nađu odgovore na složenija pitanja, iako će im za to možda trebati više vremena.  Sigurno ćete ih tako potaknuti na razmišljanje, a i školsko će gradivo lakše shvaćati ako kroz zabavu i igru budu učili s razumijevanjem.

Oni mogu vježbati pisati, čitati – jer je sve pisano velikim štampanim slovima, računati, istraživati i razvijati svoje kognitivne vještine, testirati moć opažanja i pamćenja. U svakom slučaju, bit će djetetu izvrsna pratnja kroz nastavno gradivo i pomoćnik u razumijevanju istoga.

Ako vam dijete do sada nije pokazalo interes za ovakvu vrstu učenja & zabave niti ste ju prakticirali, Superolovka bi ga mogla potaknuti jer se na njezinih 64 stranice nalazi ponešto za svakoga. Nije stvar samo u čitanju, pisanju, računanju, daleko je od tako suhoparnog. Radi se o živopisnim ,motivirajućim zadacima koji će i nama, roditeljima pokazati kako nam dijete razmišlja i zaključuje, koliko je toga usvojilo iz svakodnevnog života te što mu predstavlja izazov i što ne razumije te na čemu bi trebalo raditi.

Zadaci su praćeni ilustracijama životinja, što domaćih što malo “egzotičnijih”, voća, hrane, geometrijskih oblika te kućanskih i raznih drugih predmeta koje djeca svakodnevno koriste i susreću. Samim time pruža mogućnost manjoj djeci koja još nisu upoznata toliko s određenim pojmovima kao npr “krug”., “piramida”, “niz” da ih nauče kroz ove zadatke.

No, da ne bi mislili da je tu sve samo sve učenje, a ni malo zabave, znajte da ima i puno crtanja, bojanja, spajanja, točkanja, dovršavanja crteža, labirinata iz kojih treba naći put van…

Dok ja listam Superolovku, moja kći od 5 godina samo mi viri preko ramena i ispituje može li ju dobiti. U našoj kući su inače ovakve vrste vježbenica idealan poklon jer kada dijete boravi u kući, puno mi je draže da se zabavi na ovakav način nego uz tv ili tablet. Iako ne bježimo od crtića i doista korisnih zadataka koje se mogu naći online, ovaj papirnati oblik ipak mi je draži i opipljiviji jer dijete vježba držati olovku ili pastelu, kada i kako jače stisnuti da bi se nešto napisalo ili obojalo, kako koristiti gumicu…ne znam za vas ali meni je to uvijek nekako ispred računala.

Sadržaja u Superolovci ima dosta, pogotovo ako ne priskočite u pomoć i pustite djeci da se ponegdje sami pomuče kako bi došli do rješenja. Teško mi je izdvojiti koji mi se zadaci najviše sviđaju, ali obzirom da ja nisam matematički tip, nekako me najviše privlači logičko razmišljanje i zaključivanje jer doista tjera djecu da upregnu mozak i pokažu nam što mogu i znaju. Nekad je doista zabavno vidjeti kojim putem im misli teku, a drugi put je divno biti oduševljen nekim njihovim zaključkom.

Ovo su samo neki od meni najdražih zadataka:

Superolovka

Superolovka

Superolovka

Superolovka

 

Ako trebate ideja kako kvalitetno a pametno provesti vrijeme sa svojim djetetom, a slučajno ne možete u park ili prirodu što bi uvijek trebalo biti prva opcija, smatram da bi znanje i nenametljivo učenje uvijek trebalo biti druga . Bojanke, križaljke, spajalice, nema boljeg za vježbanje koordinacije ruke i oka, pažnje te spretnosti malih mozgova.

foto: naklada Ljevak

 

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.