Novosti i događanja

Terminko – odgađaju se provjere utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u I. razred

Ako ste u sljedećih 14 dana imali termin za utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u I. razred, znajte da vam je on sigurno otkazan. Obavijest su poslali iz gradskog Ureda za obrazovanje istaknuvši da je riječ o preventivnim zaštitnim aktivnostima radi moguće zaraze koronavirusom.

Na roditelje se apelira da se ne bilježite za nove termine, već da to učine kada će se aktivnosti unutar zdravstvenog sustava vratiti u normalu

-Do daljnjega se obustavljaju sve aktivnosti vezane uz upis djece u I. razred osnovne škole u osnovnim školama i zdravstvenim ustanovama na području Grada Zagreba – objavio je pročelnik Ivica Lovrić.

Svi termini dogovoreni telefonskim putem ili putem Terminka su dakle otkazani, a roditelje na Terminku čeka poruka:

Poštovani roditelji,

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji te naputcima Ministarstva zdravstva, otkazuju se dogovoreni termini pregleda djece za upis u prvi razred, u periodu od narednih 14 dana. Molimo Vas, nemojte se bilježiti za nove termine, nego pratite obavjesti kada će se aktivnosti unutar zdravstvenog sustava vratiti u normalu. Budimo svi odgovorni, solidarni i spremni na suradnju!

Inače, postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u I. razred osnovne škole treba se obaviti do upisa djece u I. razred osnovne škole koji je zakazan za 4., 5. i 6. lipnja 2020. godine.

Sve ostale potrebne informacije roditelji mogu provjeriti u školama i školskim ambulantama prema rasporedu pregleda.

Upis ili odgoda

Da biste upisali dijete u prvi razred morate obaviti zdravstveni pregled djeteta u Školskoj ambulanti, pedagoško-defektološki test u školi te doći na upise jedan od tri dana u lipnju.

Pregledi i testiranja koje Vaša djeca moraju proći iziskuju vrijeme i nose dodatno uzbuđenje. Svi mi imamo neka očekivanja od sebe i od svoje djece. Pretjerana uzbuđenost i prevelika očekivanja znaju u ovaj period unijeti nemir i nervozu. Ono što je djeci u tim trenucima potrebno su strpljivost, mirnoća, razumijevanje i sigurnost koju im ipak Vi najviše možete pružiti.

Pregled u školskoj ambulanti

Nastojimo ga napraviti prvenstveno ugodnim susretom, u kojem ćemo dijete staviti i u situaciju kratke odvojenosti od roditelja, u situaciju gdje mora pokazati samostalne komunikacijske i socijalizacijske vještine te riješiti određene standardizirane testove. Pregledom se nastoji dobiti uvid u tjelesnu, intelektualnu i socio–emocionalnu razvijenost djeteta. Pod tjelesnom i funkcionalnom razvijenošću smatra se dobro zdravstveno stanje djeteta, prosječna visina i težina, dobro funkcioniranje osjetnog aparata (vid i sluh), krupna motorika (spretnost u kretanju, skakanju, penjanju), fina motorika (spretnost prstiju i šake). U sam pregled spada još određivanje statusa srca, pluća, mišića i kostiju te pregled spolovila. Osim klasičnog pregleda radimo procjenu grafomotorike, intelektualnih i govornih sposobnosti, percepcije, emocionalnog i socijalnog razvoja te interpretiramo nalaze krvi i urina.

Ukoliko je prilikom pregleda utvrđeno da je Vaše dijete zdravo i spremno za školu bit ćete s tim upoznati. Na kraju slijedi i cijepljenje protiv ospica-zaušnjaka-rubeole.
Ako pak utvrdimo određenu vrstu poteškoće i zaključimo da je potrebna neka dodatna obrada postupit ćete po uputi liječnika.
Osim našeg pregleda potrebno je napraviti i testiranje u školi kako bi stručno povjerenstvo donijelo završnu odluku.

Pripremljenost za školu

Pripremljenost za školu utvrđuju pedagoginja, defektologinja i učiteljice razredne nastave. Prilikom dovođenja djeteta na razgovor u školu sa sobom trebate ponijeti kopiju rodnog lista i kopiju dokaza o boravištu ili prebivalištu (osobna iskaznica ili uvjerenje iz MUP-a) djeteta, ukoliko ste nedavno doselili na upisno područje naše škole.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.