Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Tek 3 tisuće oboljelih od gripe koja je lani u ovo doba harala

U sjeni širenja novog opasnog virusa iz Kine, naša već stara zarazna gripa pala je u drugi plan. A ondje je dospjela dijelom i zbog, za sada, tek početne faze. Naime, u Hrvatskoj je zaključno s 19. siječnja 2020. godine, službeno registrirano tek 2910 oboljelih od gripe.

Prošle godine registrirano je 17546 oboljelih od gripe, najmanje oboljevaju najstariji

Ako taj broj usporedimo s ovim periodo prošle godine kada je bilo registrirano 17546 oboljelih od gripe možemo odahnuti.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih trenutno su zabilježene na području Ličko-senjske županije, Šibensko-kninske i Koprivničko-križevačke županije, a među pristiglim prijavama gripe najviše je oboljelih u djece predškolske dobi. Zanimljivo je napomenuti da je jako velik broj zaražene djece mlađe od jedne godine, a potom i u dobi od 1 do 4 godine.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu no u većini država bilježi se ipak niska aktivnost gripe. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.