Čitaonica Istaknute teme

Tajni sastojci za odgoj djece – priručnik kojeg ćete željeti prelistati

Tajni sastojci za odgoj djece – pomoć svakom roditelju u suvremenom svijetu

Već sto puta sam ti rekla a ti me i dalje ne čuješ! Jel’ ja pričam kineski?

Poznate su vam te rečenice? Ono kad djetetu stalno govoriš jedno te isto a ono i dalje ne čuje i dalje tjera vodu na svoj mlin.  Ili one situacije kad je dovoljan samo jedan, onaj pogled i dijete točno zna što to znači. 

Ne dižeš se od stola dok to ne pojedeš! Sad je dosta, idi pospremi svoju sobu! Kao roditelji, tolerantni smo, dogovaramo se s djetetom, razgovaramo, posvećujemo se djetetu. No, ipak često dolazi do trenutaka i situacija kad nas dijete izbaci iz takta, ostanemo bez riječi. Tada nastupaju negativne emocije: uzrujani smo, razočarani, ljuti, vičemo i sl. Sve te emocije se prenose na dijete. A ono najvažnije, dijete uči po modelu ponašanja. Ono upija svaku našu riječ i pokret. 

Odgoj djeteta u suvremeno doba pun je izazova. Odnos s djetetom u prvim godinama života temelj je njegove uspješne budućnosti. Kako graditi odnos s djetetom temeljen na povjerenju i poštovanju? Kako uspješno odgajati dijete? Kako se postaviti u gore navedenim situacijama?

Priručnik za uspješan odgoj

Odgovore na navedena pitanja možete pronaći u priručniku Tajni sastojci za odgoj djece. Priručnik otkiva koji su to ključevi a koji otvaraju vrata uspješnom odgoju. Priručnik se sastoji od dva dijela: pedagogija slušanja i uspješna komunikacija s djecom.

Da bismo uspješno komunicirali s djecom prvo moramo razumjeti dijete i naučiti ga slušati. Ali ne slušamo samo ušima, već svim osjetilima. Pedagogija slušanja nam objašnjava da slušanje djeteta uključuje i pozorno praćenje djeteta dijalogom, interpretiranjem njegovih aktivnosti, likovnih radova i igre. Svako dijete je individua za sebe, stoga i pristup djetetu treba biti individualan, a upravo pedagogija slušanja daje nam smjernice kako to činiti. Prije svega potrebno je razumjeti dijete, njegove potrebe, mogućnosti i interese.

Tajni sastojci za odgoj djece su praktični primjeri i osobna iskustva korištenja pedagogije slušanja i komuniciranja s djetetom. Namijenjen je svakom odgojitelju, roditelju, baki, djedu, tetki – svakome tko želi bolje upoznati dječji svijet prepun mašte i kreativnosti, učiti od djece i biti im oslonac na putu rasta i razvoja.

 „Iako su došla na svijet kao „prazna platna“, djeca su se rodila s bujnom maštom, mnoštvom (kreativnih) rješenja kojih se mi roditelji nikad ne bismo sjetili, ali i s velikom znatiželjom koju smo mi odrasli zatomili i „ostavili“ u djetinjstvu. Slušajmo ih – obogatit će naš svijet! Umjesto da se postavljamo kao nadređeni, kreirajmo s njima svijet vlastitih pravila koja će odgovarati i nama i djeci.“

Više informacija o knjizi možete pronaći na https://lanakihas.com/knjiga/

Ako želite naručiti knjigu javite se na: info@lanakihas.com

foto: privatni album Lane Kihas

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.