Čitaonica Istaknute teme

Svojim slikovnicama školuje nezbrinutu djecu i donira bolnicama

Tina Gams Fučić piše o djeci i stvara za djecu, a njezin književni opus obilježen je humantiranim karakterom

Postoje slikovnice, a postoje i Slikovnice. Veličina ovog početnog “s” u stvari ponajviše ovisi o tome tko ih piše i s kakvim osjećajima. O osobi odgovornoj za sve te riječi i misli, a zove se – autor.

Jedan takav autor-ica je i Tina Gams-Fučić, a zašto zaslužuje to veliko slovo za sve što je napisala ubrzo ću vam objasniti.

Tina je među ostalim napisala slikovnicu “Kada bi poljupci”, koja u rimi priča o bezgraničnoj ljubavi roditelja prema djetetu, a posebna je po tome što na sebi ima kvadratić u koji roditelj može utisnuti svoj poljubac za dijete.

A što maloj djeci znači više od poljupca mame ili tate? Malo toga. Slikovnica je bila dobro prihvaćena i među velikima i među malima. Možda ju već imate na svojoj polici, a možda sada odlučite da je idealan i poseban poklon za vaše ili bilo koje drugo dijete.

Svestrana Tina, koja se trenutno bavi animacijom i ekološkim projektima u jednom bajkovitom kampu na Cresu, ima još jedno djelo u pripremi. Njena nova knjiga poezije “Sjajne poruke za djecu i odrasle” trebala bi svaki čas ugledati svjetlo dana, a autorica ju je i sama ilustrirala. Sjajne poruke doista i jesu sjajne jer, objasnila nam je , pjevaju o najvažnijim životnim vrijednostima kojima bismo željeli podučiti djecu.

Iz njenog pera koje rijetko miruje već se polako ispisuje i još jedan projekt – uspavanaka i ujedno ljubavna pjesma “Za tebe”, koja će osim pisanog doživjeti i glazbeno izdanje!

Ljubav prema pisanju, kazala nam je, utkana joj je još u kolijevci.

– Čim sam naučila pisati, počela sam pisati pjesmice, a većina ih je bila za moju mamu.  Sada je pak čarobno i uzbudljivo znati da je na drugoj strani čitatelj, koji će otvoriti vrata u svijet pisca te da će se u tom trenutku dogoditi neka alkemija, empatija. A upravo najbolje vrijeme za učenje empatije je djetinjstvo, dok je čitanje jedna od najboljih investicija u djecu da bi mogla odrasti u odraslu osobu koja će razmišljati – ispričala je Tina.

Svojim pjesmicama obraća se prvenstveno djeci, no tu su i poruke za odrasle čitatelje, roditelje.  

– U mojoj sljedećoj knjizi biti će na primjer pjesma „Pomiriši ružu“. U njoj dijete poziva svoju mamu koja neprestano negdje žuri da stane i uzme si vrijeme za sitnice koje ustvari čine život. Svaka moja pjesma nosi bitnu moralnu poruku za dijete i poželjno je da roditelj o njoj s djetetom poslije i popriča – smatra autorica.

Novac od njenih prodanih Slikovnica, onih s velikim S, ide pak u humanitarne svrhe.

Sve što je dobila prodajom slikovnice s poljupcem, Tina je dala za školu za nezbrinutu djecu. Kaže, u nju su uspjeli upisati puno djevojčica koje bi inače živjele na cesti, i koje bi s 12 godina udali i zapečatili budućnost. Umjesto toga, bit će im pruženo obrazovanje, 3 obroka na dan, odjeća, obuća i put u samostalan život. Za tu se donaciju odlučila jer školu vodi žena kojoj vjeruje i koju poznaje. I sama je već posjetila tu djecu te dugi niz godina plaća školarinu i sve potrebno dvjema djevojčicama.

Kada “Sjajne poruke za djecu i odrasle” izađu i krenu u prodaju, zaradu je ova nesebična Slovenka odlučila donirati dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci. Slikovnica će imati i slovensku verziju, pa će se od tog dijela novac odvojiti za Pediatričnu bolnicu u Ljubljani.

-Kroz cijeli moj život pratio me humanitarni rad i moja udruga Zavod LU – Love is Universal dobila je puno nagrada za humanitarne projekte i priznanje od predsjednika države. Nije nas bilo puno, ali smo puno napravili. Mislim da zaista svatko od nas može mijenjati svijet – barem nečiji. A ako još u humanitarne projekte uključiš i djecu, onda je to najbolje što si mogao napraviti.

Ako želite podržati ovu akciju i donirati dječjoj bolnici Kantrida, a usput i čitati svojoj djeci o životnim vrijednostima Tina vas poziva da pratite njezinu Facebook stranicuTina Gams Fučić“. Do sada je bila previše zauzeta da bi se posvetila izradi web stranice gdje bi se slikovnica mogla kupiti, pa će se kupovina, nakon što prikupi dovoljno novca za tiskanje, moći obaviti preko Facebooka.

foto: Tina Gams Fučić


Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.