Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Svi čekamo cjepivo za COVID-19, no djeca će čekati puno duže od odraslih

Širenje bolesti COVID-19 ponovno je poprimilo pandemijske razmjere po cijelom svijetu i glavno je pitanje do kuda će nas to dovesti prije no što se pronađe adekvatno cjepivo koje će nas zaštititi kao što to cjepiva čine od drugih bolesti. Dolazi zima, sezona gripe i pneumokoka i bit će veoma izazovno štititi se od tolikog broja virusa.

Cjepivo za COVID-19 u fazi je ispitivanja kod odraslih, a u testovima nije sudjelovalo nijedno dijete

Tko želi i ima mogućnost, ovih dana to može učiniti protiv gripe dok su prva cjepiva za COVID-19 još na testiranju i pitanje je mjeseca kada će se ozbiljnije njime početi cijepiti odraslo stanovništvo. S druge strane, stručnjaci se slažu da je malo vjerojatno da će cjepivo za COVID-19 za djecu biti dostupno u istom vremenu kada ono bude dostupno za odrasle. Neki predviđaju da ćemo cjepivo za djecu dobiti tek sljedeće jeseni.

Zašto je to tako? Naime, sva ispitivanja cjepiva za bolest COVID-19 do sada su bila usmjerena isključivo na odrasle i do ovog tjedna u istraživanjima nije sudjelovalo nijedno dijete. CNN je ovih dana izvijestio da farmaceutska tvrtka Pfizer planira odmah započeti s upisom tinejdžera u svoja trenutna eksperimentalna ispitivanja cjepiva te da su također dobili odobrenje da u istraživanje počnu uključivati ​​i djecu od 12 godina.

Inače je praksa kod procesa razvoja cjepiva ispitivanje na većim skupinama odraslih, a slijede ih starija djeca, zatim mlađa djeca, a sam postupak često traje nekoliko desetljeća. No kako samo u SAD-u do sada gotovo 700 000 djece ima pozitivan test na virus, neki istraživači tvrde da postoji hitna potreba da djeca budu uključena u ispitivanja, nadaju se do kraja 2020. godine. No, ako ispitivanja i krenu, znanstvenici sumnjaju da će se proizvesti cjepivo koje će istovremeno važiti za odrasle, djecu i ostale ranjive populacije.

-Djeca nisu mini-odrasli, a njihov imunološki sustav vrlo se razlikuje.
Klinička ispitivanja na djeci su ključna jer djeca nisu samo male odrasle osobe, objasnila je – dr. Yvonne Maldonado, epidemiologinja i specijalistica zaraznih bolesti na Stanford Medicine koja predsjedava Odborom za zarazne bolesti Američke akademije za pedijatriju.

Dodala je da se njihov imunološki sustav jako razlikuje od odraslih, osobito kod djece mlađe od 5 godina kod kojih se imunološki sustav još uvijek razvija. Osim toga, pojasnila je da mlađa djeca imaju vrlo različite reakcije, u nekim slučajevima, od starije djece – u nekim slučajevima bolje, a u nekim slučajevima lošije.

A u posljednje vrijeme ima i dobrih vijesti što se tiče djece i virusa. Ovaj su tjedan istraživači objavili prvo veliko istraživanje koje je proučavalo širenje COVID-19 u dječjim centrima koji su ostali otvoreni tijekom cijele pandemije, a otkrilo je da djeca izgleda ne predstavljaju velik rizik za osoblje koje ih cijelo vrijeme promatra. I u ovom se trenutku, budući da su se školski okruzi vratili osobnom učenju u većem dijelu zemlje, ne izgleda kao da su škole K-12 veliki pokretač virusa.

Unatoč tome, stručnjaci koji se zalažu za veću usmjerenost na razvoj cjepiva COVID-19 za djecu kažu da bi roditelji trebali razumjeti da se stvari zapravo neće okrenuti dok cjepivo ne bude dostupno za djecu – i opet, to bi moglo biti neke načine.

-Cjepiva za djecu moramo postaviti kao prioritet ako se nadamo da ćemo se vratiti u normalu – zaključili su znanstvenici.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.