Istaknute teme Za roditelje

Sve više mama pada u zamku “toksične produktivnosti” – jeste li i vi?

Tijekom radnoga dana, kada se nakupi i previše obaveza, lako nam je pasti u zamku toksične produktivnosti.

toksične produktivnosti

Žrtve toksične produktivnosti obično je nisu niti svjesne jer vjeruju kako su samo – produktivne

Svatko od nas želi biti što produktivniji jer to znači da je više toga uspješno obavio. To se posebno odnosi na mame koje imaju jako puno obaveze. Produktivnost naravno znači, da će većina ili sve te obaveze biti zadovoljene.

Kada pomislim ona produktivnost, uz tu vas osobinu sigurno vežu pozitivne asocijacije. Upravo zato, malo tko će prepoznati da ona može postati i toksična. Mogli bismo tu slobodno upotrijebiti izraz kako mame ponekad čine “previše dobroga” te jednostavno ne znaju prepoznati kada je došlo vrijeme da to stanje i ublaže.

Toksična produktivnost može nam dakle vrlo lako proći ispod radara – mnoge žene nisu niti svjesne da ih je obuzela i da imaju tu nezdravu potrebu da uvijek obave sve i da naprave sve najbolje. Bez obzira na cijenu.

Toksičnu produktivnost vrlo lako možemo vidjeti i u samoj kući. Nemogućnost mame da se zaustavi, prestane raditi i stalno obavljati “nešto”. Većina žena želi obaviti sve kućanske poslove koje si je zacrtala za taj dan, pritom paziti na djecu, a što je najgore, čak i kada djeca odrijemaju ili se zaigraju, ta mama ne zna sjesti i predahnuti na 10 minuta.

Prepoznajte znakove

Teško je ponekad razlučiti jeste li vrijedni, produktivni ili toksično produktivni. Ovo su neki od znakova da toksičnost vaše produktivnosti raste:

  • česte glavobolje i male prehlade bez nekih uobičajenih razloga
  • prevelika očekivanja – na listi stvari za obaviti imate više toga u jednom danu nego što je i fizički moguće odraditi
  • ne možete sjesti, smiriti se i pročitati knjigu ili popiti šalicu kave, čak ni ako vaša djeca spavaju, gledaju crtiće ili su zabavljena na neki drugi način

Kako se boriti

Svi mi imamo potrebe, a jedna od maminih najvećih je ona da se posveti sebi. Ako to ne napravi i zanemari se u potpunosti, mogu se javiti čak i psihički problemi, prije nego vas dostignu oni fizički.

Zato je vrlo važno dijagnosticirati toksičnu produktivnost i – liječiti ju. Kako to postići?

Kao prvo, bilo bi vrlo poželjno uvesti granice samoj sebi. Granice će vam poslužiti da uvedete ravnotežu u svoj život. Kako bi te granice bile ispoštovane, mogli biste stvoriti tjedni raspored važnih obaveza. On može sadržavati što sve morate obaviti tog dana, ali uz obaveze mora uključivati i vrijeme za odmor.

Ako vas pritom ometaju telefonski pozivi, elektronička pošta i slično – riješite se tih “smetala” dok radite ili dok se odmarate i odvojite određeno vrijeme za njih. ali, ne smiju vam stajati na putu u vašem danu.

Kada sami sebi uspješno postavite granice, shvatit ćete da je to najbolji način da vaša produktivnost ostane u zdravoj zoni.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.