Novosti i događanja

Sve užasne dječje faze od rođenja do sedme godine

Čini se da je roditeljstvo prepuno nekih teških faza. Svi strepimo od daleko poznatih “groznih dvogodišnjaka”, ali zatim, kad već mislimo da nemamo snage za dalje, čekaju nas “trinejdžeri”.

Dječje faze mijenjaju se u skladu s dobi djeteta, što su pak stariji, roditelji imaju više briga

I onda nam se tantrumi ne čine nešto strašnima u usporedbi s filozofijama malih tinejdžera. Ima tu još groznih faza, prema kojima su dvogodišnjaci “mačji kašalj”. Pa, hajdemo redom pogledati koje su to dječje faze:

Šestomjesečnjaci

Divno je to povezivanje s djetetom u prvih šest mjeseci, kada je sve maženje i zagrljaj. No, primijetit ćete da je to jedino što dijete može i želi. Pa će vam to možda već po malo i ići na živce. Zaželjet ćete nešto novo i aktivnije. I potom požaliti.

Ranjeni hodači

Kada krene hodanje, nema opuštanja. Ne znači ako dijete može hodati da je u tome i dobro! Kreće divna faza trčanja i bdjenja nad djetetom ,a sve u pokušaju da ga spriječite da se zabije u svaku moguću stvar koja mu se nađe na putu.

Grozni dvogodišnjaci

Svi ih poznaju. Sposobni su uništiti stvari, pojesti ih, piškiti po stvarima, penjati se te skakati po svemu i svačemu. Nemaju ni sekunde mira ili obzira. S njima, nećete ih imati niti vi.

Trinejdžeri

Zauzimanje stava, kolutanje očima, stalno suprotstavljanje….da, u kući je trinejdžer! Najljepša stvar koju ćete čuti od svog trinejdžera je: “Mama, imaš veliki trbuh!” No, bit ćete sretni jer sve je bolje od komentara: “Ti si najgora mama ikad!”

Četverogodišnji zajedljivci

Četverogodišnjaci samo vrebaju da napravite neku pogrešku pa da vam to natrljaju na nos. Često sami za sebe misle da su veliki i nepogrešivi pa će vam ovu etapu obilježiti izrazi kao “bio bih sretniji u nekoj drugoj obitelji”, “ti ništa ne razumiješ” i slično. Što je najgore, u toj fazi su i posve neodoljivi pa ste im spremni sve progledati kroz te male slatke prstiće.

Fantastični petaci

Na peti rođendan svog djeteta možete pustiti dugački, duboki uzdah jer će vam se činiti kako se sve kreće nekako usporeno. To je zato što je vaše dijete, po prvi put tijekom roditeljske karijere, pravo malo ljudsko biće! Nema više kolijevki, kinderbeta, pelene su odbačene, autosjedalice su se promijenile. Ovo divno malo petogodišnje biće ne piški u gaće, ne vreba vas na svakom uglu, a nema niti tantrum svaki put kada uđete u trgovinu. Uživajte u petoj godini.

Vrckavi šestogodišnjaci

Dobili ste stručnjaka za sve i znalca bez premca! Šestogodišnjaci su prepuni informacija, znanja, viceva, spoznaja. Žele vam ih sve ispričati, a te priče su obično bez kraja i konca. vi naravno, kao što ste već naviknuli, ne znate ništa. Na primjer, nemate pojma o vilama. Ali, sad imate priliku sve čuti.

Odrasli sedmogodišnjaci

Sedam je novih 30 ili nam se bar tako čini prema životnom tempu naših sedmogodišnjaka. Prošlo je vrijeme kada ste vi bili glavna zabava – sada su tu prijatelji, dogovori u parku i na igralištu, odlasci na prespavance kod drugih… Ah, kakvo olakšanje! Ili? Možda je u stvari vrijeme da počnete malo i paničariti jer vaše dijete prebrzo odrasta.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.