Istaknute teme Za roditelje

Sve je više roditelja osuđivano jer dijele krevet s već odraslim djetetom

dijele krevet

Sve odraslija djeca i dalje dijele krevet s roditeljima

Treba li dijeliti krevet s djetetom vječna je dilema. Kažu – opasno je. Roditelj se ne naspava dobro. Dijete se navikne pa ne želi poslije otići u svoj krevet. Puno je tu razloga za “ne”.

Usprkos tome, dijeljenje kreveta sve je češće. Mnogi roditelji spavaju s djecom koja su odavno prerasla potrebu za noćnim hranjenjem i ostalim asistencijama koje su potrebne bebama.

Oni pak, pokazuju nove ankete, žele da se to pitanje napokon “normalizira” i da zajedničko spavanje s već odraslijim potomkom ne bude bauk.

Nitko neće zakolutati očima ako uz vas još uvijek spava dvogodišnjak, no petogodišnje dijete, smatraju kritičari, nema što raditi u tuđem krevetu.

Jedna anketa provedena na 2000 roditelja djece mlađe od 10 godina pokazala je da njih 7 od 10 smatra da je u redu dijeliti krevet sa starijim djetetom i to im niti najmanje ne smeta. Štoviše, žele da stigma oko toga jednostavno prestane te d aih okolina prestane osuđivati.

Anketom se također doznalo.

  • 78 posto roditelja svjesno je svih prednosti i nedostataka dijeljenja kreveta s djecom
  • 88 ih je izjavilo kako vole dijeliti krevet s djetetom jer tako osjećaju veću povezanost i bliskost
  • 62 posto ih tvrdi da se bolje naspavaju dijeleći krevet s djecom
  • 62 posto ih osjeća da se njihova djeca osjećaju sigurnije s njima u krevetu
  • 52 posto istaknulo ih je kako dijele krevet jer to produbljuje njihov odnos s djetetom

Naravno, ono što roditelji smatraju najboljim i što im je najdraže, nije uvijek i razvojno zadovoljavajuće, kažu stručnjaci.

Ističu kako postoje određene koristi od sigurnog spavanja s novorođenčetom, no kako djeca odrastaju, vrijeme je da se “presele” u vlastiti krevet.

-Povremeno dijeliti krevet nije razlog za zabrinutost, može biti obostrano ugodno i korisno. No, kako djeca odrastaju trebala bi naučiti spavati u vlastitu prostoru i uspavati se bez mame ili tate kraj njih – istaknuli su stručnjaci.

Druga skupina stručnjaka smatra kako je potreba spavanja u zajedničkom krevetu normalna jer ljudi su poput svih drugih sisavaca – potreban im je kontakt. Zato nikoga ne bi trebala čuditi činjenica da roditlej ižele dijeliti mjesto za spavanje sa svojim mladunčetom.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.