Istaknute teme Odgoj

“Šumski vrtić” na otvorenom najnoviji je trend u obrazovanju

“Šumski vrtić” najnoviji je trend u obrazovanju koji se iz Danske proširio na Sjedinjene Američke Države, a nije nemoguće očekivati da će isti doći i do nas. Pristaše ovog tipa vrtića na otvorenom tvrde da programi nude siguran prostor za djecu bez maski, bez tehnologije i bez straha. No, napominju, benefit ovog tipa vrtića nije vezan samo uz pandemiju.

Djeca u školama na otvorenom pokazuju niže razine hiperaktivnosti i nepažnje što je ogroman plus za “Šumski vrtić”

Ako se samo vratimo u svoje djetinjstvo u kojem je na mjestu današnje tehnologije bila igra na otvorenom, većina roditelja mogla bi podržati ovaj model vrtića. Ako tomu pridodamo i pandemiju zbog koje su mnogi vrtići bili zatvoreni ili je u njima postrožen režim, odlazak u vrtić zaista je postao prava drama. Upravo zbog pandemije, u SAD je u protekloj godini narasla popularnost predškolskih ustanova i vrtića na otvorenom za više od 60 posto.

Dječja terapeutkinja Angela Hanscom istaknula je da je za širenje COVID-19 bolesti puno sigurnije biti na otvorenom jer su stope prijenosa vani daleko niže. Povrh toga, djeca jednostavno ne mogu veći dio dana sjediti mirno i zbog toga je šumski vrtić idealan.

Predškolske ustanove i vrtići na otvorenom omogućuju djeci cjedodnevni boravak pod suncem, nešto čega se većina djece danas ne zasiti. Nadalje, praktično okruženje za učenje pomaže djeci da razviju temeljne vještine poput koordinacije i ravnoteže.

Studije također pokazuju da boravak na otvorenom dobro utječe na djecu s ADHD-om, a jedno norveško istraživanje pokazalo je da djeca u školama na otvorenom pokazuju niže razine hiperaktivnosti i nepažnje. Još neka istraživanja zabilježila su gotovo nultu razliku u vještinama rane pismenosti između djece koja su sudjelovala u predškolskim ustanovama ili vrtićima na otvorenom i one koja su pohađala klasičnu predškolu i vrtić.

Iako dobrobiti vjerojatno govore same za sebe, još uvijek ne mogu svi sudjelovati u tim vrtićima na otvorenom. Zahtjevi za izdavanje dozvola u mnogim državama sprječavaju njihov razvoj, a u nekima takvo što ne dozvoljava klima. Ipak, za nadati se da će i kod nas netko, barem u privatnom aranžmanu, ponuditi roditeljima ovu vrstu vrtića.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.