Istaknute teme Trudnoća

Stvari zbog kojih bi se trudnice trebale prestati osjećati krivima

trudnice

Neke trudnice su umorne, razdražljive, malo zapuštene, lijene…i zbog toga se nikome ne trebaju ispričavati!


Trudnoća, to blaženo drugo stanje, čini se da nam donosi puno odgovornosti još i prije nego dijete dođe na svijet. Žene, kada zatrudne, moraju paziti što rade, jedu, unose li previše šećera, jesu li popile krivi sok, vježbaju li previše ili se pak premalo kreću, uzimaju li dovoljno vitamina. Prijateljice se već žale što ih nikada neće vidjeti kada rode i da više nisu tako zabavne jer samo pričaju o odlasku ginekologu i težini nekog tamo fetusa. Strogo oko okoline je nemilosrdno, a brbljavi jezici uvijek spremni da prokomentiraju što treba i ne treba.

Evo zbog kojih se stvari trudnice ne bi trebale osjećati krivima:

Zato što su postale party brejkeri

Ljudi koji nisu trudni ne razumiju moć hormona i trudnički umor. I točka. Trudnice se ne mogu ludo zabavljati plešući do tri ujutro jer su najčešće jako umorne, bez obzira što nisu cijeli dan kopale na njivi. Ne osjećajte se dužne da morate nekome objašnjavati svoj umor i zašto prve odlazite kući. Neka budu sretni što ste uopće i došli.

Nezdrave hrane

Naravno da se trudnice trebaju zdravo hraniti i imati uravnoteženu prehranu zbog sebe i djeteta, no ako s vremena na vrijeme pojedete hamburger ili nešto prženo, nije baš da je došao kraj svijeta. Iako vam možda drugi suptilno žele natuknuti da ste već sada, zbog prehrane, najgora majka na svijetu, ne obazirite se. Pa valjda se možete barem u trudnoći počastiti nečim bez krivnje.

Kratkog fitilja

Kada u vama raste drugo ljudsko biće, koje vas doslovno jede i crpi energiju iz vas, nije toliko čudno da s vremena na vrijeme planete zbog najmanje sitnice. Možda vas malo više iritiraju oni koji su vam najbliži, no nije čudno ni ako poželite zadaviti blagajnicu u trgovini jer presporo vuče proizvode preko trake. Ne uzrujavajte se, proći će vas ubilački porivi prije ili kasnije.

Izbjegavanja vježbanja

Da, bilo bi idealno kada biste vježbali i održali formu u trudnoći. I baš je lijepo slušati takve savjete, ponekad i kritike. bilo bi idealno kada ne biste bili preumorni, radili,  možda usput odgajali još jedno ili dvoje djece. Možda ste vježbali tijekom prošle trudnoće, pa se sada osjećate posebno krivima jer niti ne pokušavate? Nemojte. Tjelovježba je samo i preživjeti ovih 9, odnosno 10 mjeseci.

Zato što nemaju “savršen” trbuh/ izgled.

Mediji danas donose toliko toga pozitivnog u naše živote, ali postoji tu i ona mračna strana. Često projiciraju nerealnu sliku savršenih trudnica i trudnoća koje neke majke znaju baciti u depresiju. Trudnice u medijima vesele su, blistave, njegovane, savršenih trbuščića i garderobe. Vi naspram njih hodate u tajicama, ljuti ste, zajapureni, a trbuh vam visi do poda. Ne osjećate se loše, barem ne zbog namještenih slika na portalima ili u časopisima. I 90 posto drugih, normalnih žena izgledaju upravo kao i vi.

Jer im je bitan spol

Svi uvijek govore da nije važno što je, dokle god je zdravo. Naravno, zdravlje je najbitnije i želite ga svom djetetu više nego išta. Ali, zašto se osjećati krivima ako želite baš dečka ili djevojčicu i želite znati što prije? Ovaj stav je već zastari i doveo žene do toga da uopće ne izraze svoje iskreno mišljenje, već samo naučenu floskulu “Nije bitno, nek’ je zdravo”.

Jer mrze trudnoću

Nisu svi jednako oduševljeni trudnoćom i nije to svima blaženo stanje. No, tabu je tema reći nešto suprotno apsolutnoj sreći, pa se žene i ovdje znaju osjećati krivima ako nisu savršeno sretne u svojoj trudnoći svake minute svakog dana. ako pomisle išta loše, odmah se osjećaju krivima, kao da će to naškoditi djetetu. U redu je mrziti jutarnje mučnine, debljanje, lude hormone, ispadanje kose i sve ostalo. Kada bi se barem mogao pritisnuti gumb za ubrzanje i tih 9 mjeseci stisnuti u tri!

Jer ih iritiraju svi savjeti koje nisu tražile, a dobile su ih

Zašto osjećati krivnju, kada ne postoji žena koja bi u ovome uživala? Svekrva, prijateljice, slučajni prolaznici, rođaci pa čak i vlastita mama često znaju prosuti “zrnce mudrosti” koje ih nitko nije tržio da prospu. Kako si pomoći a da ne zakolutate očima? Ukratko: Nema pomoći!

Nisu se odrekle kofeina

Ako ste trudni i pijete kavu, možda nailazite na zgražanje, dobronamjerne kritike ili u najmanju ruku čuđenje što se čak niti zbog dobrobiti vašeg djeteta niste odrekli omiljenog napitka. Iako niti doktori ne podržavaju nalijevanje kavom tijekom trudnoće, jedna šalica “sreće” na dan ne bi vam trebala naškoditi. Posavjetujte se oko toga sa svojim doktorom, prije nego samu sebe prerano optužite za loše majčinstvo i nebrigu.

Žele svoje tijelo natrag

Ovdje se ne radi samo o vraćanju figure, nego doslovno svog tijela. Da ste opet njegov gospodar. Da možete spavati na trbuhu ako to želite, sagnuti se ako to želite, sami si zavezati cipele, zakopčati kaput opet, ne izgledati kao da ste obukli šator itd…S obzirom da je vaše tijelo vaše već jako dugo vremena, nije ni čudo da vam nedostaje. Ne trebate se osjećati loše što brojite dane kada će taj trenutak opet doći i kada ćete napokon opet moći vidjeti svoje nožne prste i bez pol’ muke navući čarape na njih!

foto: James G. (Boram) Kim

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.