Istaknute teme Za roditelje

Stvari oko kojih roditelji potajno paničare kada svom djetetu dogovore igranje s djetetom čije roditelje ne poznaju

Treba li ostati ili otići, samo je jedno od pitanja koja si postavljaju roditelji kada dogovore igranje s djetetom čije roditelje ne poznaju


Odlaskom u vrtić dijete počinje stjecati prijatelje, a sv vremenom se s njima požele igrati i izvan vrtićkog kruga. Međusobno druženje djece spaja naravno i njihove roditelje koji se lakše ili teže nose s novim poznanstvima.

Bilo da je vaše dijete dobilo poziv na druženje u domu prijateljice ili prijatelja ili je vaše dijete pozvalo prijatelje kod vas doma, većina roditelja potajno paničare kada svom djetetu dogovore igranje s djetetom čije roditelje ne poznaju. Evo najčešćih nedoumica:

1. Ostajem li ili odlazim?

Ponekad može biti nejasno je li drugi roditelj pozvan da ostane uz dijete ili se podrazumjeva da dijete doveze i vrati se po njega u određeno vrijeme. Ako je dijete prilično mlado pa bi se moglo uzrujati, očekuje se da će roditelj ostati uz njega, posebno ako je djetetu potrebna pomoć prilikom odlaska u toalet. Ako vam je nejasno što  je drugi roditelj predvidio, ili ponudite da se za prvi put podružite u parku ili otvoreno recite da je vaše dijete još vezano uz vas i da ga ne možete ostaviti samo za prvi put. Time ćete izbjeći neugodnosti i znati na čemu ste.

2. Smijem li povesti i mlađe dijete

Mnogi roditelji imaju više djece, često uz ono vrtićko još mlađu bebu. Teško je očekivati da mlađe dijete možete nekomu ostaviti i doći samo s generacijom pa u startu recite da morate povesti i bebu. Ako ste pak vi oni koji pozivaju drugu stranu, ne zaboravite napomenuti da se veselite i dolasku male bebe.

Ako idete s bebom, pripremite sve što vam je potrebno da imate uz sebe, od mlijeka do igračaka, pelena, vlažnih maramica.

3. Hoće li drugi partner biti tamo?

Danas mnogi ljudi rade od kuće pa čak i ako je vrijeme igre tijekom tjedna ne postoji jamstvo da partner druge osobe neće biti tamo. Ali čak i ako su oboje doma, malo je vjerojatno da će oba roditelja biti aktivno uključena u igru i razgovarati s vama.

Stoga ako vas dočekaju oboje ne očajavajte, druga strana se nije oboružala da vas lakše podnesu već imaju takav ritam. Uostalom, kada krenu razgovori, najbolje da otvoreno pitate čime se bave i kako to da su oboje doma.

4. Što treba ponuditi za jesti i piti?

Kako biti dobar domaćin nema pravila. Ono što je za nekoga previše posla i pripremanja za obično druženje s roditeljem od klinaca, za druge treba proći pravu pripremu. Uglavnom, lijepo je ponuditi piće, kavu i nekakve zalogaje.

To ne mora bili plata mesa već ovisno o dobu dana mogu biti kroasani, kolači, keksi, domaće pogačice i sl. Ako idete u goste i ako je vaše dijete posebno nervozno kada su u pitanju hrana i piće opskrbite se. Ne zaboravite donijeti dovoljno da sve to mogu podijeliti s prijateljima.

5. Što treba ponijeti u goste?

Ako vas brine što ponijeti djeci da jedu uz igru jer ne želite da druga strana misli da je sve prepušteno njima,birajte više zdrave namirnice. Izbjegavajte one s puno šećera, gumene bombone i razne slatkiše. No, nemojte preći u krajnost te nositi izrezanu jabuku, mrkvu i slične namirnice. To možete nositi ako vaše dijete baš voli no radije to ostavite za druženje u parku.

Ako baš želite možete ponijeti neke domaće pogačice ili kupite zdravije grickalice za djecu, te eventualno čokoladu ili kinder jaje.  Dobra je ideja donijeti nešto za sebe i za druge roditelje, ali nije nužno. To može biti nešto zanimljivo – neka nova čokolada, fina peciva, krafne iz pekare i slično.

6. Je li dijete cijepljeno ili zdravo?

Za vrtićku djecu ovo je nepotrebno pitanje ako u kući nemate mlađe, necijepljeno dijete. No, ako vam dolaze prijatelji iz kvarta ili s neke treće strane, ne ustručavajte se pitati ako vaša djeca nisu cijepljenja. Ako ste zabrinuti zbog toga onda je najbolje pitati roditelje izravno prije no što dođe dan druženja. Slično je i s bolestima, posebno u zimsko vrijeme.

Budite odgovorni pa ogodite druženje ako se vaše dijete probudilo s temperaturom ili ako vidite da je prehlađeno. Također, ako prijatelji vaše djece nisu bili u vrtiću zbog bolesti, dan prije dogovorenog susreta provjerite stanje kako bi znali trebate li voditi djecu na igru.

7. Hoće li sve biti dobro?

kako će se dijete provesti? Hoće li drugi roditelji biti “normalni” i društveni, jesu li čisti, uredni? Hoće li se moje dijete ponašati? Hoće li drugo dijete biti dobro prema  mom dijetu? Osim ako vaša djeca već ne provode dosta vremena (primjerice u vrtiću), nema načina da saznate hoće li igra biti uspješna ili ne. Čak i tada, djeca se mogu umoriti ili uznemiriti zbog malih stvari poput dijeljenja igračaka.

Zato samo zapamtite da je to samo prvi od mnogih susreta i da, ako i bude loše,  uvijek možete pokušati ponovo ili se odlučiti za druge prijatelje. Dječja igra je potpuno nepredvidljiva, stoga nemojte previše očekivati, družite se radi vaše djece, u većini slučajeva, djeca s druženjem budu sretna i zadovoljna.

foto: Personal Creations

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.