Istaknute teme Odgoj

Stvari koje je bolje ne govoriti ako je dijete “loš gubitnik”

loš gubitnik

Loš gubitnik ne voli ismijavanje, niti prazne riječi utjehe

Naučiti svoje dijete da “mirno” prihvati poraz jedan je od većih izazova u roditeljstvu. Neka djeca lako prijeđu preko poraza i samo entuzijastično nastave dalje, dok druge gubitak tjera u bijes, suze i tantrume. Loš gubitnik je netko na kojeg je svatko od nas barem jednom naletio u životu, a sada se možda morate suočiti s činjenicom da je i vaše dijete jedan od njih.

Ako dijete tu i tamo bude tužno ili ljuto zbog poraza, nemojte poduzimati ništa jer to je sasvim normalno. No, ako dijete nikako ne može dobro podnijeti poraz, možda biste trebali početi reagirati.

Naime, situacije u životu vašeg djeteta postajat će samo još izazovnije, a okolina neće imati razumijevanja za njegove ispade.

No, da ne bismo uvijek davali savjete što biste trebali napraviti, dat ćemo vam savjete što ne biste trebali. Jer ponekad je važnije nešto ne napraviti nego napraviti.

Nemojte nikada djetetu reći: “Prestani cendrati”

Kada je dijete uzrujano i ljuti jer je na primjer upravo odigrana utakmica izgubljena, vaš je prvi poriv da mu kažete da se smiri, prestane plakati ako plače jer “nema veze”.

No, tako ćete samo izazvati još više suza, a možda i bacanje stvari. Loš osjećaj nakon gubitka nikakve riječi ne mogu odagnati, zato je jednostavno bolje pustiti da to razočaranje prođe samo od sebe.

Bez ruganja

Svjesni ste da je vaše dijete loš gubitnik i to vas već po malo živcira. No, nemojte na njegove pedesete suze nakon gubitka u Čovječe ne ljuti se odgovarati smijehom ili ruganjem. Možda mislite da će zbog malo smijeha vaše dijete shvatiti kako je poraz “nešto glupo” i samo prijeći preko toga, ali ne. Samo će se osjećati još jadnije ijače zaplakati zbog ismijavanja.

Nema krivca

Nema gore za lošeg gubitnika od svaljivanja poraza na njegova ramena. Na primjer, ako ste igrali nešto u paru i izgubili, očitim greškama vašeg djeteta, ne spominjite to. Samopouzdanje i raspoloženje su mu i tako srozani a ovo bi ga dodatno pogodilo. Samo nastavite dalje.

Izbjegnite pozitivne afirmacije koje stvaraju pritisak

Ak onakon svakog uspjeha i svake pobjede “slavite kao ludi” i obasipate dijete s nizom pohvala, što se dogodi kod poraza? Svega toga nema i dijete to itekako primijeti.

Izostanak komplimenta, skakanja i vriskanja može ih učiniti razočaranima i nesretnima. Također, ako ste roditelj perfekcionist, dijete bi moglo pomisliti da se ljutite zbog poraza, što svakako neće pomoći kod njihovog samopouzdanja i pozitivnih osjećaja.

Pa što onda u stvari možete uopće reći?

Nemojte tješiti, pustite da osjećaji prođu sami od sebe. Recite da razumijete zašto je tužno, ljuto ili zašto plače. Vjerovali ili ne, to može biti jako umirujuće.

Također, neka djeca su loši gubitnici jer često gube i samopouzdanje im je srozano. Ako je to slučaj, pustite im ponekad da pobijede dok igraju s vama, tek toliko da se održi neki balans pozitivnog i negativnog, ali nemojte pretjerivati.

I na kraju, pokažite i mu vlastitim primjerom da je u redu izgubiti. Ne samo riječima, jer svatko može reći da je poraz “ok”, no kad i sam izgubi, drži se kao da je svijet propao.

Kada dijete u nekoj situaciji vidi da se vi dobro nosite s porazom ( ne morate vrištati od smijeha i ismijavati sami sebe), vremenom će naučiti da su porazi, kao i pobjede sastavni dio života.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

pilot138 jempol88 playbet88 pusatwin nusa365 gebyar123 sikat88 mantul138 bonus138 kencana88 koko138 abcslot rupiah138 monsterbola daget77 bolagg babe138 money138 dog69 mantra88 ligagaruda mayora88