Za roditelje

Stvari koje ćete čuti ako imate dijete koje je veliko za svoju dob

veliko

Roditelji koji imaju veliko dijete i sami su toga svjesni, smatraj uda ih ne mora na to i okolina svakodnevno podsjećati

Imate li dijete koje je krupnije ili visinom nadmašuje soje vršnjake, sigurno ste se u svom roditeljskom stažu naslušali puno komentara. Neki su vas možda zabavljali, a neki vam “dignuli tlak”. Evo koje izjave najčešće čuju roditelji “velike djece”:

1.O, pa to će biti košarkaš/košarkašica

Visina ne znači odmah da će dijete biti nadareno za košarku i da će ga upravo zbog toga zanimati baš taj sport. Možda će ga/ju zanimati tenis, a možda ništa vezano uz sport.

2. Čime ga hranite?

Čime hranite to dijete, komentar je koji bi trebao biti duhovit jer kako bi inače dijete naraslo osim od čarobne hrane?! I to je dijete sigurno stalno gladno! Vjerovali ili ne, veća djeca jedu istu hranu kao i sva ostala, nikakve super shakeove te jednako često i količinski kao i svi ostali.

3. Jesi li sigurna da joj je tek 5 godina?

Roditelji najčešće ne znaju koliko im je dijete staro, pa se možda i ovdje potkrala koja godina. Dijete sigurno ima u stvari 8, a roditelji misle da joj je samo 5!

4. Zašto još ne govori?

Zato što nije dovoljno star da bi još govorio! Vrlo često se djeci većoj za svoju dob nameću nerealna očekivanja. Nije bitno kada u prosjeku djeca počinju govoriti, od tjelesno naprednije djece kao da se očekuje da neke razvojne stepenice prehodaju brže nego ostala.

5. Je li visok na tatu?

Jer tate su jedini visoki u obitelji. Priznajte, koliko ste do sada puta čuli ovo pitanje? Ne daj Bože da je tata prosječne visine, a da je dijete visoko na primjer, na mamu?! Tko bi to očekivao?! A još ako nitko drugi u obitelj nije baš visok…za zapitati se, zar ne?

6. Sve je veća, svaki put kad ju vidim!

Možda malo, ali u stvari baš i ne…osim ako moje dijete ne viđaš dvaput godišnje. Onda da. Jer djeca rastu, nije to neka novost.

7. Još ne ide u školu?

Ne, jer su mu samo četiri godine pa nije zadovoljio dobnu granicu. Toliko je jednostavno.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.