Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Studije pokazuju kako se “novo normalno” posebno teško odrazilo na djecu s ADHD-om

U Hrvatskoj oko osam posto djece ima dijagnosticiran ADHD poremećaj. U uobičajenim uvjetima, ovaj se poremećaj u djetinjstvu karakterizira manjkom pažnje i nedostatkom usredotočenosti.

Djecu s ADHDom, autizmom te anksioznošću posebno je pogodila pandemija zbog nedostatka rasporeda i rutine

Njime se može relativno lako upravljati dosljednim rasporedom i jasnim smjernicama za dnevne zadatke.

Ali još od sredine ožujka, svi se možemo složiti da dosljedni raspored i jasne smjernice otkako nedostaju u cijelom našem životu zahvaljujući pandemiji koronavirusa. Nedavno istraživanje pokazalo je da se djeca s ADHD-om posebno teško prilagođavaju ovome, kako svi vole reći “novom normalnom”.

Kao prvo, zatvaranjem vrtića i škola, djeca su se suočila s gubitkom fizičkih i društvenih aktivnosti. One su zamijenjene online školom i online druženjima. Potom je škola otvorena, no većina djece nije ju pohađala do pred sam kraj školske godine.

Sve to teško je palo svakom djetetu, no djeca s dijagnozama ADHD-a, autizma te anksioznosti posebno su teško pogođena zbog nedostatka rasporeda i rutine koji im očajnički trebaju da bi shvatila što se od njih očekuje.

Čak 30 posto roditelja izjavilo je kako su primijetili da njihova djeca s ADHD-om imaju ispade bijesa češće nego ranije.

-U nedostatku strukturnih elemenata od početka pandemije, djeca s ADHD-om suočavaju se s ogromnim izazovima u svim aspektima života. Jer, lakše je odvratiti pažnju sa Zoom poziva nego što je to slučaj u okruženju uživo.

Kuća je usto glasnija i kaotičnija od učionice, a broj stvari koje se suprotstavljaju djetetovoj pažnji kod kuće znatno je veći. Tu su kućni ljubimci, video igre, stripovi…

Roditelji djece s ADHD-om uključeni u istraživanje istaknuli su pak kako su im ta dva elementa, pažnja i rutina, ponajviše nedostajali.

Ovo su neke od stvari koje treba svakodnevno zadovoljiti kako bi djeca s ADHD-om funkcionirala kako treba:

  • fizička aktivnost, aktivno okruženje
  • individualizirani pristup učenju
  • okolinu bez ometanja kada se uči
  • raspored, dosljednost i rutinu
  • pomoć pri prelasku i prilagodbi na nove ljude, okolinu i slično

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.