Istaknute teme Za roditelje

Studije otkrile: Spremiti dijete za polazak u školu jednako je dodatnom radnom danu

Polazak u školu na vrijeme najnaporniji je dio jutra

Jeste li ikada pomislili, spremajući svoje dijete u školu, tjerajući ga da požuri, da se obuče, pojede i da na vrijeme izađete iz kuće, da je to vrlo naporno?

Da, i studije su to potvrdile. Naime, kad se zbroji koliko prosječan roditelj kroz tjedan dana uloži energije da spremi dijete u školu na vrijeme, je jednako koliko bi energije utrošio u još jedan radni dan na poslu.

Dakle, ako nekada imate osjećaj da vam radni tjedan traje beskonačno, to je zato što uistinu traje!

Sve to dječje prigovaranje, otezanje, raspravljanje i negodovanje troši vam dodatnu snagu i sve se na kraju nagomila u jednu veliku hrpu umora. No, to svaki roditelj zna jer roditeljstvo se svodi na davanje.

Ovo istraživanje obavila je tvrtka Kellogg i to na 2000 roditelja školaraca, uzimajući u obzir njihovo opterećenje poslom kroz radni tjedan. Kroz istraživanje je otkriveno da roditelji uz sve ostale dužnosti, kao što su stalni posao, kuhanje, briga o drugoj djeci, čišćenje, provode dodatnih 10 sati tjedno pripremajući i odvodeći djecu u školu.

Brojeći zadatke koje roditelji obave oko svoje djece znanstvenici su došli do broja 43! To možda zvuči puno, ali tu su uključene i stvari poput pronalaženja čarapa (jer sedmogodišnjak ne treba znati gdje su mu čarape!), pakiranje užine, probiranja pribora za likovni, potpisivanje dopuštenja za izlet i slično.

Također, kako bi uspjeli obaviti svoje, ali i roditeljske dužnosti, najveći broj ispitanih roditelja je budno i prije, a najkasnije do 6 sati ujutro.

Jedna od mama koje su sudjelovale u studiji izjavila

-Možda bih djetetu trebala odjeću opeglati i pripremiti dan ranije. Kao i užinu. Ali poslijepodne i navečer uvijek pomažem djeci oko zadaće, čitanja ili nekih drugih školskih obaveza. Obavljam i kućanske poslove i kad djecu pošaljem na spavanje potrošena sam do kraja. Tako da, teško da će se moja jutra promijeniti. Srećom, u ovoj studiji nije bilo pitanje zašto roditelji piju toliko kave.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.