Novosti i događanja

Studija otkrila što znači prisutnost klaunova u dječjim bolnicama

Uz roditelje, doktore i drugo medicinsko osoblje po dječjim bolnicama sve su prisutniji i razni animatori od kojih su svakako najprepoznatljiviji klaunovi koji bolesnoj djeci donose radost i veselje. Takva organizacija postoji i kod nas – Crveni nosovi, a više o njim pronađite ovdje.

Djeca u bolnicama diljem Hrvatske imaju priliku susresti naše klaunove – Crvene nosove

Provedene nove studije potvrdile su njihov ogroman utjecaj na djecu i njihove potrebe. Ti su klaunovi u osnovi postali stvarni heroji bolnica.

Smijeh i zabava uvijek su dobrodošla poslastica za dijete koje je zatvoreno u bolničkoj sobi, daleko od poznatog okruženja i udobnosti kuće. Dolazak klauna koji donosi malo radosti i podiže im raspoloženje uvijek je dobrodošlo da djeca malo zaborave na liječenje. Kroz svoje istraživanje News Radio KYW potvrđeno je da su ona djeca koja su susretala klaunove u bolnice puno boljeg psihičkog zdravlja od one djece koja nisu imala klaunove u bolnici.

Naime, kada se suoče sa stvarnošću liječenja, nije neobično da se djeca osjećaju uplašeno i da im se povećava tjeskoba. Biti u neobičnom i hladnom medicinskom okruženju nije ono što djeca trebaju. Klaunovi se stoga bave pružanjem olakšanja i zabave djeci, no nedavno je istraživanje potkrijepilo njihovu prisutnost uistinu korisnom za ozdravljenje.

Dokazano je da se ukupna dobrobit djece znatno poboljšava nakon što ih zabavljaju bolnički klaunovi, bilo da je riječ o običnom bolničkom liječenju, zabavi prije operacije i nakon operacije, za vrijeme oporavka.

Foto: Crveni nosovi

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.