Za roditelje

Studija: Majke s više djece izgledaju starije od vršnjakinja s manjim brojem djece

Stručnjaci smatraju da majke s više djece izgledaju znatno starije zbog oksidativnog stresa


Vjerovatno ste i sami čuli da se majkama često kaže da izgledaju mlađe što više djece imaju. No, najnovija studija takvo što je demantirala te je ustanovljeno da majke s više djece izgledaju znatno starije.

Poljski znanstvenici istražili su ovu tezu na način da su prikupili slike žena u postmenopauzi i kategorizirali ih prema broju djece koje su žene imala. Da bi se uklonili eventualne pristranosti, istraživači su koristili računalni softver za stvaranje prosječnih slika lica. Zatim su pitali 571 ispitanika (muškarci i žene) da procijene lica u smislu svoje mladosti i atraktivnosti.

Unatoč sličnoj dobi, istraživanje je pokazalo da su one žene koje su rodile manje djece ocijenjene mlađima, privlačnijima i zdravijima od onih koje su imale više djece. Nadalje, žene koje su imale najviše djece (od 7 do 9) ocijenjene su znatno starijima i manje privlačnijima od svojih vršnjakinja s manje djece.

Autori studije stoga smatraju da je povezanost između više djece i starenja očigledna, a kao jedan od mogućih uzroka smatraju oksidativni stres kojem su između ostaloga podložne trudnice. Riječ je o stanju koje nastaje uslijed povećanja manjka antioksidanasa ili velikog broja slobodnih radikala. Podsjetimo, slobodni radikali napadaju najbližu stabilnu molekulu, kradući joj elektrone. Na taj se način destabilizira se stabilna molekula i ona postaje slobodni radikal, a reakcija postaje lančana, što rezultira stvaranjem sve većeg broja slobodnih radikala koji oštećuju ćelije organizma. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale donirajući im svoj elektron i oni ne postaju nestabilni.

Trudnoća, praćena laktacijom i skrbi za djecu, zahtijeva povećanje energetskog metabolizma. Budući da je posteljica bogata mitohondrijima, trudnoća favorizira oksidativni stres. Oksidativni stres je neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim opasnim učincima.

Dr. Huber Warner, vodeći stručnjak za starenje kazao je da je trudnoća, kao biološki proces, za žene ‘pravi pakao’ jer se organizam jako troši.
– Ako se organizam istroši na djecu, on neće imati snage da se stabilno održava – kazao je Warner.

foto: Theresa Martell

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.