Istaknute teme Za roditelje

Studija kaže: Bebe koje fizički više sliče tati su – zdravije

sliče tati

Bebe koje sliče tati lakše će mu se “uvući pod kožu”

Nove studije pokazuju pomalo nevjerojatnu činjenicu, a ta je da će se očevi još više povezati sa svojim tek rođenim bebama ako primijete fizičku sličnosti između sebe i njih. A očeva uloga nije zanemariva – navodno je čak ključna za zdraviju prvu godinu života djeteta.

Majčina uloga za zdrav i pravilan razvoj također je bitna, no ponekad zanemarenoj ulozi tate studije su itekako povećale vrijednost. Tako prema istraživanjima djeca koja su bliska s očevima, akademski su i društveno naprednija od djece bez očinske figure u svom životu.

Mnogi će se upitati, zašto je odlučujući faktor razvijanja posebne bliskosti baš fizička sličnost između tate i njegove bebe?

-Što je dijete sličnije ocu, on više osjeća da je “njegovo” te se lakše i više veže uz njega – objasnio je jedan psiholog, ujedno i savjetnik za parove. Ta posebna veza, dodao je, dovodi do većeg uključivanja u djetetov život te povećanu očevu brigu, što dijete čini zdravijim.

Očevi koji primijete sličnost sa svojim bebama u prosjeku će mjesečno s njima provesti i do 2 i pol dana dulje od očeva koji tu sličnost neće zamijetiti. Stručnjacima je bilo posebno zanimljivo promatrati obitelji u kojima su partneri razvedeni te je žena preuzela ulogu “glave kuće”. U takvim obiteljima, ovo je istraživanje pokazalo, otac će češće posjećivati dijete koje mu više nalikuje te će se potruditi da s njim provede više vremena te da to vrijeme bude i kvalitetnije.

Kada su majke u pitanju, biologija je malo drugačije odigrala svoje karte. Njima, naime, fizička sličnost nije presudna da bi sa djetetom ostvarile povezanost. Ona se najčešće već stvori tijekom devet mjeseci trudnoće, a rođenjem djeteta se samo prirodno nastavi.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.