Istaknute teme Za roditelje

Studija dokazala: majčinstvo je kao da dnevno radite dva i pol posla

Majčinstvo je kao da dnevno radite dva i pol posla – i još su sretne s takvom satnicom


Koliko je majčinstvo težak posao odlučili su odvagnuti i znanstvenici. Rezultat velikog istraživanja o tomu zašto su  majke svakodnevno iscrpljene i umorne je dokaz da je majčinstvo jednako kao da radite dva i pol posla dnevno.

Iako svi znamo da u roditeljstvu nema slobodnih dana, istraživanje se bavilo koliko zapravo majke rade oko djece. Istraživanje je obuhvatilo dvije tisuće američkih mama djece između pet i 12 godina i ustanovilo je da mama prosječno tjedno odradi 98 sati, odnosno, dnevno za dva i pol radna mjesta.

Prema istraživanju, prosječna majka započinje s radom oko 6:23 i ne prestaje do 8:31. (iako za mnoge mame i to zvuči dobro jer rade i više).

Prema anketi, prosječna majka je sretna ako za sebe uspije odvojiti oko sat i sedam minuta dnevno. Četiri od 10 ispitanih majki rekle su da imaju osjećaj da cijeli dan prolazi radeći neprekidni niz zadataka.

Unatoč tomu, mame su kazale da se koriste brojni trikovima koji im posao olakšavaju. Najpopularnije stavke su vlažne maramice, igrice i Youtube,  TV emisije za djecu, vožnja i kava. Uz to, potpomažu se i baka servisom i dadiljama.

Iako im majčinstvo oduzima gotovo sve vrijeme, za mnoge majke, roditeljstvo je vrijedno vremena kojeg su prije provodile trčeći, gledanjem TV-a i slično.

Ruku na srce, ovo istraživanje mnogim mamama nije nimalo iznenađujuće no vrijedno je pažnje jer šalje poruku ostatku društva: majke trebaju podršku na svojim radnim mjestima, u zajednicama i u domovima.

foto: Donnie Ray Jones

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.