Istaknute teme Odgoj

Stručnjaci objašnjavaju zašto ne morate biti “fer” prema svojoj djeci

djeci

Prema djeci je iz mnogo razloga jednostavno nemoguće uvijek biti fer

Imate li više od jednog djeteta, navigiranje kroz roditeljstvo još je složenije. Ipak su tu i odnosi među djecom koje trebate održavati te paziti da se svoj djeci posvetite jednako.

Više djece je više aktivnosti na koje trebate stići, više svađa koje trebate riješiti. Naravno, kada sve to iskrsne, najveća želja svakog roditelja je da bude pravedan i jednako fer prema svoj svojoj djeci. Da svako dijete osjeti kako mu se daje jednaka količina emocija, ljubavi i podrške.

To je najispravnije, smjesta ćete reći. Ali, stručnjaci će vas, vjerovali ili ne, demantirati.

-Ne trebate uvijek biti fer prema svojoj djeci i provesti sate razbijajući glavu o tome jeste li ili niste ispravno odlučili. Iz jednostavnog razloga. Život nije fer, a ni ljudi također. I vaše dijete će to prije ili kasnije osjetiti – pojasnili su.

Zato, ako niste uvijek pravedni i svjesni ste toga, ne grizite se previše. Trenutak nepravde je u stvari trenutak učenja vrlo vrijedne lekcije.

I još da dodamo mudro opažanje stručnjaka: pokušaj roditelja da budu uvijek pravedni nije samo nerealističan nego i neodrživ. Da ne pričamo o tome kako to sve može iscrpiti.

Na kraju, svi ipak želim oda naša djeca odrastu jaka i otporna te da se jednog dana ne slome kada dožive prvu nepravdu već da pomoću vještina koje su stekli u djetinjstvu prevladaju teškoće.

Također, naglašavaju stručnjaci, ako ste roditelj djeteta od 10 i onog od 3 godine, nikako ih nećete moći tretirati jednako i biti pravedni prema oboje jer je to jednostavno nemoguće. Djeca različite dobi, spola i karaktera imaju različite potrebe i zahtijevaju različit pristup.

Kada su pak djeca sličnije dobi, to “ne fer” ponašanje može više doći do izražaja, pa se možda pitate kako to riješiti?

-Otvorena komunikacija s djecom uvijek je najbolje rješenje. Jednostavnim rječnikom objasnite zašto imat različit pristupp, mjerila i očekivanja. Mlađoj pak djeci objasnite da će, kako godine idu, i ona dobiti više slobode i više mogućnosti… – kazali su stručnjaci.

Nije loše, dodali su, održati ni taj famozni govor kako život nije uvijek pravedan, ali kada nas zadesi nepravda treba očvrsnuti i nastaviti dalje.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.