Edukacija i savjeti Istaknute teme

Što znači disciplinska metoda “kameni zid” i zašto je dugoročno jako štetna?

kameni zid

Kameni zid poznata je metoda u kojoj djetetu pružamo “tihi tretman” i ignoriramo ga

Postali ste roditelj i odlučili ste to malo biće odgajati najbolje što možete, imate svoj plan i svoje ciljeve. Možda ste prije tog dana pročitali nešto stručne literature, pokupili savjete od drugih, iskusnih mama. Naposljetku, možda vam je glavni izvor informacija bila upravo vaša vlastita mama.

Naime, nije čudno da mnogi mladi “prekopiraju” roditeljski stil prijašnjih generacija, pogotovo ako su odgajani s puno ljubavi i pažnje i žele isto za svoju djecu.

No, mnoge stvari su se ipak promijenila kroz godine. Raspolažemo novim informacijama koje su dostupnije no ikad, učimo, pa smo tako naučili i o nekim štetnim roditeljskim stilovima.

Tako su stručnjaci nedavno objavili da se jedan trend discipline, popularan među roditeljima, zvan “kameni zid” počeo smatrati izrazito štetnim načinom odgajanja i kažnjavanja.

Kada kažemo kameni zid, možda vam na prvu nije jasno o čemu se radi, ali to je drugim riječima “tihi tretman”. Vjerojatno ste ga koji put primijenili. Radi se o tome da dijete “kažnjavamo” tako što ga ignoriramo, a na njegove upite i komentare, odgovaramo – šutnjom. Dakle, kada se dijete obraća roditelju, kao da se obraća zidu.

Kako metoda “kamenog zida” u stvari izgleda, da biste bili sigurni primjenjujete li ju i vi?

Štetnosti disciplinske forme kameni zid

Stručnjaci ju opisuju kao “zatvaranje roditelja” u trenutcima kada su previše frustrirani. Može značiti da roditelj napušta sobu u trenutku dok mu dijete još govori ili dok proživljava tantrum.

Može izgledati i tako da mama vadi svoj mobitel i “scrolla” dok joj dijete nešto želi ispričati i li pak da potpuno promijenit temu razgovora koju je dijete započelo i počne pričati o nečem drugom ili raditi nešto sasvim drugo.

Na neki način, pojašnjavaju stručnjaci, to je kao podizanje zida između roditelja i problema kojeg imaj usa svojim djetetom.

Mnogi roditelji stat će u obranu metode “kamenog zida” jer ju u stvari smatraju korisnom. Bolje to, rekle su neke mame, nego se izderati na dijete ili udariti ga, što će kasnije sigurno požaliti.

Da, istina, tihi tretman je nešto drugačija vrsta kazne, slažu se stručnjaci.

-Utjecaj tihog tretmana vidljiv je nekad kasnije, ponekad čak trebaju proći i godine da se uoče njegove posljedice. Dijete razvije osjećaj da njegovo mišljenje nije važno, da se njihovo stajalište jednostavno ne broji i da bolje da ne izriču svoja opažanja u masi jer nikoga nije briga – kazali su stručnjaci.

Dodaju kako se može dogoditi da dijete prvo počne lagano prestajati komunicirati s roditeljima jer zaključuju kako od toga nema koristi i da oni ne mare za njihove probleme.

Kako izbjeći ovu metodu?

Tihi tretman svi u životu više-manje koristimo, pa se može činiti da ga je teško izbjeći. I jest, ali nije nemoguće. Naravno, kako bismo izbjegli korištenje, treba raditi na sebi i svom ponašanju.

Dakle, najvažnije je da se mama “preispita” kada osjeti da joj je dosta svega i da želi pribjeći metodi “kamenog zida”. U redu je osjećati ljutnju i frustraciju, samo ih treba kanalizirati na drugačiji način.

Svi ponekad želimo izbjeći neargumentiranu i ni malo smislenu raspravu sa svojim djetetom, ali podizanje zida nije pravo rješenje kako to napraviti. Kako to onda izbjeći, bez mijenjanja teme i svega što je nabrojano kao štetno?

Najbolja metoda je – iskrenost. Recite djetetu iskreno i otvoreno da vas ova rasprava ili razgovor malo uzrujavaju i da biste zbog toga mogli reagirati onako kako ne želite. Predložite kratku pauzu da se oboje primirite te obećajte nastavak razgovora nakon kratkog vremena.

Tako ne ignorirate i ne obezvređujete djetetove osjećaje, ali važno je imati na umu da morate održati dato obećanje. Ipak, dobra je vijest da će nastavak razgovora sigurno donijeti manje tenzija, jer ćete vi i dijete biti opušteniji, a predmet rasprave će s ečiniti kao nešto potpuno nebitno nakon kratkog vremenskog odmaka.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.