Novosti i događanja

Što učiniti kada znate da je vaše dijete “prepametno” za svoje vršnjake

Ako se vaše dijete čini “prepametnim” za svoju školsku generaciju nešto svakako morate poduzeti kako se ono na nastavi ne bi dosađivalo. Naime, ako školski sadržaji djetetu nisu dovoljno izazovni i ono nije zaintrigirano za rad, može postati nemirno, dosađivat će se, gubiti koncentraciju i općenito neće biti sretno.

Dijete može ranije krenuti u školu ili ju ranije završiti, položiti dva razreda u jednoj akademskoj godini, pohađati dodatne izborne programe…

Preskakanje razreda u školi nije nemoguće, a prema istraživanju u Americi, samo 1% školske djece preskoči razred. Poseban tretman darovite djece nije nepoznanica ni kod nas i za njih postoji poseban Pravilnik. Osim što mnoge korake možete donijeti sami unutar obitelji, ako tražite poseban program u školi za to je nadležno učiteljsko vijeće koje tako na zahtjev učenika, roditelja odnosno staratelja, ili razrednog učitelja i nakon pribavljenog mišljenja komisije može donijeti odluku o npr. završetku dva razreda u jednoj školskoj godini.

Tako naš školski sustav u cilju razvoja darovitih učenika nudi: rad po programima različite težine i složenosti za sve učenike, izborne programe, grupni i individualni rad, rad s mentorom, raniji upis, akceleraciju ili završavanje osnovnog obrazovanja u kraćem vremenu od propisanog, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, kontakte sa stručnjacima iz područja interesa, pristup izvorima specifičnog znanja. Osim programa, trebate svakako voditi računa i o djetetovom emocionalnom stanju i razvoju.

Raniji upis, preskakanje razreda i raniji završetak osnovnog obrazovanja

Prelazak u viši razred u svim predmetima (tzv. preskakanje razreda) obično se događa u osnovnoj školi. Preskakanje razreda nije laka odluka i ne treba je shvatiti olako no ako vaše dijete ispunjava uvjete i slažete se i vi i škola, možete odabrati preskočiti razred kako bi dijete dobilo višu razinu akademskog sadržaja.

Program za nadarene i talentirane (rad po programima različite težine i složenosti za sve učenike, izborni programi, grupni i individualni rad, rad s mentorom…)

Ako se preskakanje razreda čini previše ekstremnim ili vaše dijete ne ispunjava uvjete, postoje druge opcije za djecu koja se čine “prepametnom” za svoju ocjenu. Neke škole također mogu ponuditi alternativno rješenje za stavljanje vašeg djeteta u nadarenu i talentiranu učionicu za nekoliko predmeta dnevno, ostavljajući ga s vršnjacima njihove dobi do kraja vremena. To bi uključivalo sve posebne ponude, odmore i ručak kada je najviše vremena za društvenu interakciju.

Ozbiljno razmotrite njihovu društvenu zrelost

Čak i ako je vaše dijete akademski spremno za napredovanje u razredu, možda neće biti društveno i emocionalno spremno. Samo jedna godina može napraviti veliku razliku u razvoju djeteta i prije donošenja odluke svakako trebate razgovarati i sa školskim psihologom. Prilikom donošenja ove odluke važno je uzeti u obzir budućnost. Srednja škola je nezgodna jer se tada događaju brojne emocionalne promjene te mlađi od svojih vršnjaka mogu postati vjerojatnija meta da budu autsajderi.

No, to se ne može predvidjeti ako se odluka donese u osnovnoj školi. Mnoga djeca koja preskoče razred izvanredno se dobro snalaze sa starijom djecom jer su i emocionalno napredna. Ako bi vaše dijete ovo teško podnijelo svakako odustanite od ovog eksperimenta.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.