Zdravlje i sigurnost

Što učiniti kada se dijete razboli?

kada se dijete razboli

Budući da djeca u prosjeku pokupe od osam do deset prehlada godišnje za očekivati je da će dijete nahladu donijeti kući i ove zime, bez obzira na to koliko se trudili da to spriječite. Kada se to dogodi, najbolje što možete učiniti je da djeci osigurate pažnju i toplu, ugodnu atmosferu dok virus ne odradi svoje. Evo nekoliko savjeta s kojima djeci možete olakšati tegobe.

Nekoliko savjeta kada se dijete razboli

 1. Koristite morske kapi za nos
  Možda vam neće svi savjetovati slane kapi no one će djeci olakšati disanje i spriječiti začepljenje. Najbolji način uštrcavanja je uz pomoć gumene pumpice. Ako vam dijete dopusti, nagnite mu glavu lagano, a zatim nježno stisnite pumpicu i ukapajte slane kapi u nos. Zatim možete koristite pumpicu da iz nosa uklonite sluz iako je to bolje učiniti uz pomoć pumpica sa usisavačem. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta dnevno.
 2. Provjerite da li se vaše dijete dovoljno odmara
  Djeca trebaju odmora i sna mnogo više nego odrasli pa nikada nemojte dječji san i odmor ravnati prema sebi. Djeca se vole držati i rasporeda jer vole uobičajen ritam pa najčešće vole biti u slično vrijeme u krevetu. Tijekom dana djeca prije polaska u školu mogu zaspati na sat do dva. Kada je dijete bolesno o tom treba posebno voditi računa pa je dobro da dijete ostane kući i da može prileći kada god za to osjeti potrebu. Ukoliko dijete ne može zaspati, nemojte forsirati san već potaknite neke mirnije aktivnosti kao što su čitanje, gledane crtića, igranje lutkama i slično.kada se dijete razboli
 3. Priključite ovlaživač zraka ili otvorite prozor
  To je posebno važno tijekom noći i drijemanja, kada uporni kašalj ili otežano disanje djetetu ne da mira. Vlažan zrak iz ovlaživača ili svjež zrak zaustavit će sluzav iscjedak koji se cijedi niz grlo i uzrokuje kašalj.
 4. Potičite dijete da pije
  Kada su bolesna djeca brzo gube tjelesnu tekućinu, pogotovo ako imaju groznicu, temperaturu ili proljev. Napunite bočicu i potičite svoje dijete da pije puno tekućine. To mogu biti voda, sok, ili mlijeko jer nema znanstvenih dokaza da mliječni proizvodi čine zagušenja gore iako se brojni roditelji žale baš na mlijeko. Djeci ponudite i toplu pileću juhu koja pomaže ublažiti simptome prehlade, umiruje upaljeno grlo i smanjuje iscjedak iz nosa.
 5. Kada pozvati liječnika ili ići na hitnu.
  Premda većina zimskih virusa prolazi nakon pet do deset dana, neki se mogu pretvoriti u više ozbiljnih stanja koja zahtijevaju liječničku pomoć. Tako doktora zovite ako dijete ima bilo koji od ovih simptoma: Ukoliko uho ili lice boli što može signalizirati upalu uha, ako grlobolja ometa ispijanje tekućine, ako dijete otežano diše, ima dugo proljev ili povraća te ukoliko ima temperaturu iznad 40 Celzijevih stupnjeva.
 6. Nađite vremena da se mazite
  Kada su djeca bolesna dodatno su i emotivno osjetljiva. Dakle, osim kuhanja pileće juhe vaše dijete treba i puno zagrljaja i vrijeme na vašem krilu tijekom dana, a ako djeci ne dozvoljavate da spavaju s vama u velikom krevetu pomazite ih kada god se probude.
 7. I bolest će proći – budite optimistični
  Kad se brinete o bolesnom dijete, pokušajte se sjetiti da većina zimskih bolesti prođe u tjedan dana ili slično. Zapamtite i to da će u konačnici to pomoći u ojačavanju imunološkog sustava vašeg djeteta.. Kao što vaše mlađe dijete dobiva bolesti od starijih te odmah gradi i imunitet na viruse, uključujući i mnoge od 200 koji izazivaju prehladu, on će prijaviti sve manje i manje bolovanja. U međuvremenu, držati se za pranje ruku – i nagomilati na tkiva.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.