Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Što učiniti kada dijete ne želi nositi zimsku odjeću – a hladno je!

Vani je postalo poprilično hladno, a vi biste na sebe navukli i tri sloja odjeće, samo da se ugrijete. No, čini se da vaši malci ne dijele vaš entuzijazam za toplinom. Odbijaju navući kapu, ne trebaju im rukavice, a što je najgore – neki odbacuju čak i zimsku jaknu!

Dok vi strepite od bolesti i ozeblina, njima čini se kao da nije previše hladno. Zašto odbijaju zimsku odjeću? Najočitiji je razlog što mnoga djeca smatraju takvu odjeću preuskom, glomaznom, boje se da će ih stezati ili svrbjeti. Neka su posebno osjetljiva na osjećaj koji im određeni materijal prouzrokuje u dodiru s kožom. Pa tako mnoga djeca zaziru od grebanja vune što u njihovim glavicama uopće ne mora izgledati kao bezazleno grebuckanje, već kao ozbiljna bol.

Što možete pokušati ako dijete odbija zimsku odjeću?

Isprobajte udobniju odjeću

Zimske jakne su glomazne, a džemperi i veste znaju biti uski. Malene promjene u garderobi mogu pak djetetu činiti veliku razliku u udobnosti. Tako odaberite na primjer mekše i udobnije tkanine, a s odjeće uklonite oznake koje mogu grebati nježnu dječju kožu. Nabavite veste i džempere s labavijim ovratnicima kako dijete ne bi imalo dojam da ih “guše”. Odaberite košulje i donje rublje od mekšeg materijala.

Također, umjesto jednog glomaznog teškog kaputa ili zimske jakne možete radije dijete odjenuti slojevito i onda na vrh neku manje tešku jaknu, čime će dijete biti pokretljivije. Kada uđe u neku prostoriju, skidajući sloj po sloj, može se prilagoditi temperaturi koja ga tamo zatekne. I također, ne zaboravite da stvari nisu crno bijele i da nije sve onako kako se vama čini. Tako vama nešto može izgledati jako udobno i ne vidite razloga da dijete “grebe”, ali za nježnu dječju kožu to može biti iritirajuće. 

Prepustite djetetu da donese neke odluke

Što više djetetu date slobode pri “kreiranju” odjevne kombinacije, to je veća šansa da će se na kraju pristati toplije obući. Tako obavezno povedite dijete u kupovinu zimske odjeće te mu dopustite da sam odabere što mu se sviđa i što mu odgovara. Prije kupovine obavezno probajte. 

Također, pustite dijete da samo odabere svaki dan što želi obući, ali dajte neka osnovna pravila – dugi rukavi obavezni itd. Ako je dijete manje, dajte mu mogućnost izbora između dvije ili tri kombinacije jer to će bitno olakšati stvari. Sa starijom djecom možda ćete morati pregovarati i napraviti neke ustupke. 

Osmislite poseban sistem za zimsku odjeću

Smanjite rasprave i izbjegnite djetetove argumente tako što ćete svu nepoželjnu, ljetnu odjeću skloniti izvan vidokruga. Zimsku odjeću i sve dodatke rasporedite po dječjem ormaru, tako da su vidljive i u dosegu. Započnite i nove dnevne rutine. Noć prije pripremite odjeću za drugi dan, ali tako što će ju dijete odabrati samo.

Jutarnji alarm pak podesite da zvoni 10 minuta ranije kako biste imali dovoljno vremena za odijevanje. Ako dijete i dalje ima nekih prigovora i po vama se ne obuče dovoljno toplo, rezervnu majicu ili vestu možete još spremiti u ruksak ako kasnije samo procijeni da bi mu dobro došla.

Pustite djetetu da osjeti posljedice svojih odluka

Uza sve vaše napore, dijete i dalje ne želi nositi zimsku odjeću, a vama je već dosta svađanja i natezanja…Znate kako kažu, na greškama se najbolje uči. Dakle, bilo bi najbolje pustiti dijete da se u svojoj odjevnoj kombinaciji suoči s hladnoćom. Tako ćete po kratkom postupku zauvijek riješiti sve buduće rasprave. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.