Odgoj

Što su sve bake zaboravile u vezi majčinstva

bake zaboravile

Bake su zaboravile koliko djeca mogu biti glasna i zahtjevna


Žene koje su svoju djecu podigle prije puno godina, zaboravile su neke stvari u vezi majčinstva (a nekih se možda uopće niti ne žele sjećati).

Teresa Kindred, blogerica na NanaHood.com, autorica mnogih romana te ujedno i baka, istaknula je pet stvari vezanih uz majčinstvo koje je u potpunosti zaboravila, no pamćenje joj je ‘osvježeno’ jednog dana, kada joj je u posjet došla kći (jedna od njeno petero djece) te povela sa sobom dvomjesečnog sinčića i dvogodišnju kćerkicu.

Što bake sve zaborave vezano uz majčinstvo, a s čime se mame ‘bore’ svaki dan?

Da je nemoguće voditi smislen razgovor kada su mala djeca u blizini

Započete i nikada dovršene rečenice, prekinute na pola, izgubljene negdje u atmosferi…da ,da, svi roditelji koji pokušavaju voditi neke normalne razgovore doživjeli su isto. Što se događa?

Buka i dječja pitanja, zahtjevi i primjedbe su jednostavno toliko česti i zaglušujući, da ih je nemoguće ignorirati i posvetiti se nekom ozbiljnom razgovoru. Dakle, bolje se držati lakih i nevažnih tema i ne opterećivati se previše s ovim problemom.

Najveće pak poteškoće nastaj ukada sugovornik nema djecu ili je zaboravio kako je to imati ih i s nevjericom promatra kako ga zauzeta mama jednostavno ne može do kraja saslušati.

Kada ideš negdje s djetetom u posjetu trebaš vući sa sobom gomilu stvari

Iako bi netko pomislio da možda idete na sedmodnevno ljetovanje s obzirom na količinu vaših torbi i vrećica, ne, vi ipak odlazite samo na kavu u trajanju od nekih dva sata.

Mama-sindrom naravno podrazumijeva imati uz sebe svu moguću infrastrukturu koja bi vam mogla zatrebati, od pelena, hrane, vode, pudinga, igračaka, rezervne odjeće…eh, da je imati pet ruku i neki dobar kofer na kotače!

Buku

Oni čija su djeca odrasla uživaju u jednoj sitnici koju možda ne znaju cijeniti dovoljno – tišini. Nema ništa ljepše, mnogi će roditelji reći, od cike i vriske uzbuđenih dječjih glasića u subotnje jutro. Istina.

Lijepo je imati svoju obitelj oko sebe, ali svima nama ponekad jednostavno nedostaje malo kvalitetne tišine u kojoj ćemo moći biti sami sa svojim mislima.

Ljudi koji su zaboravili kako je imati djecu, jednako su tako zaboravili koliko glasna ta djeca mogu biti.

Žrtvu koju treba podnijeti za odgajanje svoje djece

Djeca su zahtjevna i to se s vremenom zaboravi, čak i majke koje imaju nešto stariju djecu su možda već zaboravile kako posve male bebe mogu biti nesamostalne i zahtjevne i koliko im je vremen potrebno posvetiti.

Kako li se to sve čini tek bakama koje su svoju djecu odgojile prije nekoliko desetljeća.

– Gledam svoju kćer koja mora biti u konstantnom pokretu oko svoje djece. Pokušala sam joj pomoći u nekoliko navrata, ali dvogodišnjakinja je toliko povezana s njom, da ne dopušta da ja nešto napravim, nego samo kaže ‘mama će’ – pojašnjava Teresa Kindred.

Tek je ljudima koji neometano gledaju na majke sa strane, jasno koliko one moraju toga od sebe dati, kako bi zadovoljile potrebe svoje djece.

Koliko je ranih dječjih godina prošlo u bavljenju s ‘piškenjem’ i ‘kakanjem’

– Dok su mi kćer i unuci bili u posjetu, beba je ‘napunila’ pelenu tri puta, trebalo ju je prati i presvlačiti. Malo kakice završilo je i na maminoj majici, pa se morala presvlačiti. Dvogodišnjakinja je pak u fazi odvikavanja od pelena, pa je imala nezgodu i također se popiškila. Većina našeg razgovora svela se na piškenje i kakanje i tek sam se tada prisjetila koliko ti razgovori zauzimaju velik dio života svake majke – ispričala je Teresa svoje dojmove.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.