Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Što su stariji školarci su nam manje aktivni, posebno djevojčice koje se igraju sjedećki

Kako djeca polaze u više razrede osnovne škole, opada njihova tjelesna aktivnosti, pokazuju rezultati istraživanja u Engleskoj. Studija sa sveučilišta u Bristolu otkrila je da su školarci svake godine u dobi od šest do 11 godina 17 minuta tjedno manje aktivni.

Školarci ne bi trebali ići na dodatne sportove no ne bi smjeli kroz igru biti manje aktivni u odnosu na ranije godine

Istraživači su pratili tjelesnu aktivnost 2.132 djece iz 57 škola širom jugozapada Engleske i to u periodu između 2012. i 2018. godine. Djeca koja su sudjelovala u istraživanju nosila su akcelerometar pet dana.

To je omogućilo istraživačima da dobiju točnu sliku koliko su minuta dnevno djeca sudjelovala u fizičkim aktivnostima umjerenih do jakih intenziteta – dovoljno jakih da ih malo ostave bez daha i znoja.

Istraživanje je otkrilo je da je 61% djece u prvoj godini barem sat vremena dnevno bilo u igri s umjerenim do jakim intezitetom ali da je do 6. školske godine samo 41% djece postiglo taj cilj (koji ineče preporučuju glavni liječnici u Velikoj Britaniji – jedan sat tjelesnih aktivnosti svaki dan).

Pad je bio posebno velik kod djevojčica, pao je sa 54% na 28% do trenutka završetka osnovne škole.

Utvrđene su razlike u razinama tjelesne aktivnosti između dječaka i djevojčica. Kod djevojčica je zabilježeno manje umjerenog do jakog kretanja i više sjedilački provedenog vremena tijekom radnih dana i vikendom od dječaka u dobi od šest godina. Tako se razlika između dječaka i djevojčica povećava između 6 i 11 godina.

Utvrđeno je i da su djeca koja su bila pretila sa šest godina pretila i s 11 godina te da je njihova aktivnost umjerenog do jakog ritma još 10 minuta dnevno manja u odnosu na djecu normalne težine za svoju dob.

-Ovi brojevi dokazuju da je potrebno učiniti više kako bi se osiguralo da djeca budu aktivna dok se približavaju adolescenciji. Ne radi se o tome da djeca trebaju više vježbati, već o održavanju razine aktivnosti – savjetovali su znanstvenici.

Savjetovali su da se djeci organiziraju fizičke aktivnosti nakon škole, s naglaskom na bavljenje sportom kao i na organiziranje raznih vikend aktivnosti.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.